Alla hundar kan dofta sig till covid-19

Foto: pixabay

Alla hundar, alla raser kan lära sig dofta sig till vem som bär på coronaviruset och vem som är fri,  det säger forskaren Anna Hielm-Björkman, som är docent i veterinärmedicin vid Helsingfors universitet. Hon berättar för DN att de fick in en mops i Finland, med riktigt platt nos, och hon tänkte att det här blir hopplöst. Men hon fick äta upp sina ord, den visade sig vara jätteskicklig!

Till sommaren får Sverige sina första specialtränade coronahundar. Hundhjälpen i Uppland och Stock Hundutveckling håller på med sitt forskningsprojekt och utbildar åtta hundar som ska kunna nosa till sig sjukdomen covid-19.

I bästa fall är de färdigutbildade och redo för det stora blindtestet om några månader. Godkänns hundarna kommer Sverige att få sina första coronahundar till sommaren. För att hundens prestation ska bli godkänd krävs i praktiken att den nosar på åtminstone 108 positiva luktprov och dubbelt så många negativa. Då kan man bedöma hundens känslighet. Vissa hundar är bättre än andra, men de flesta kommer över 80 procent.

Frankrike var först med så kallade coronahundar och i Finland var man tidigt ute med att utbilda hundarna som har jobbat på flygplatsen i Helsingfors sedan i oktober. 

Efter ett år av försök kan forskarna nu konstatera att vissa hundars nosar är så känsliga att de känner igen covid-19 med 100 procents säkerhet. De flesta hundar kommer upp till 90 procent, visar en fransk pilotstudie som publicerats i vetenskapstidskriften Plos One. 

Skolar du en hund rätt kan den användas på samma sätt som medicinsk apparatur eller ställa en diagnos som vilken läkare som helst.

Finlands äss i ärmen är hunden Kössi som är internationellt känd som hunden som kan upptäcka cancer hos människor.

Som de flesta vet så används hundarnas känsliga nosar till att lukta reda på allt från bomber, droger, cancer och stress, till diabetes, tryffel och vägglöss. I oktober började de första covid-hundarna jobba med att avslöja covid-19 vid Helsingfors-Vanda flygplats i Finland, hundarna kan även nosa till sig corona hos symptomfria personer.

Flygplatser, hamnar och sportevenemang visar stor efterfråga på covid-hundar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.