Så kan du finansiera ditt hundköp

I den här artikeln pratar vi inledningsvis om vad en hund kostar, både med inköpspris samt med löpande kostnader i åtanke. Artikeln avslutas därefter med handfasta tips gällande hur du kan betala för din hund.

Så mycket kostar det att köpa en hund

En blandrashund kan idag kosta nästan vad som helst, medan en rashund oftast kostar mer än 15 000 kronor. Blandrashundens pris påverkas främst av vilka ”populära” raser som valparna har spår av, medan prisnivån för renrasiga hundar i regel styrs av stamtavlan.

Så mycket kostar det att äga en hund

Nedan uppskattar vi de löpande kostnader som i många fall gör sig gällande för hundägare. Den lägsta samt den högsta uppskattade kostnaden för hundägande redovisas i tabellen nedan.

Typ av utgift Kostnad per år

Mat och godis Mellan 2 000 till 6 000 kr

Leksaker Mellan 250 och 500 kr

Hundbädd Mellan 300 och 1 500 kr

Koppel och halsband Mellan 100 och 400 kr

Pälsvård (inkl. klippning) Mellan 300 och 2 000 kr

Veterinärbesök Mellan 1 000 och 20 000 kr (försäkrad hund)

Kostnader för medicin Mellan 500 och 2 000 kr

Hundförsäkring Mellan 3000 och 10 000 kr

Hundkurser Mellan 0 och 2 000 kr

Hunddagis Mellan 0 och 5 000 kr

Hundvakt Mellan 0 och 2 000 kr

Uppskattad totalkostnad Från 5 450 till 59 400 kr Inspiration till tabellen har tagits från The Spruce Pets.

Så kan du finansiera ditt inköp av hund

Om vi utgår från att hundinköpet kostar 15 000 kronor är det oftast mest lämpligt att ta ett privatlån. Nedan pratar vi mer om 5 lånealternativ, och förklarar huruvida de lämpar sig väl vid hundinköp eller inte.

1. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Ett privatlån har i regel en ränta på mellan 5 och 10 %, och är ämnat för konsumtion. Det är en även bra idé att besöka en låneförmedlare som i sin tur låter ett flertal kreditorer tävla om att ge dig den lägsta räntan. Enklare, Lånea och Sambla är tre kända låneportaler som är behjälpliga med det.

Att ta ett privatlån är det bästa valet såvida du ämnar betala av på din hund under en längre period.

2. Kreditkortslån (ränta på cirka 20 %)

Som Kreditkortguiden förtydligar finns det flera billiga kreditkort med låg ränta, och ett kreditkortslån kan faktiskt vara en bra idé vid hundinköp. Detta då inga kostnader för ränta tillkommer såvida du betalar hela den summa som återges på månadsfakturan.

Att skapa en avbetalningsplan med ett kreditkort är dock en dålig idé, då en relativt hög ränta på cirka 15 till 25 % tillämpas hos de kreditkortsutfärdare som beviljar kort för svenska konsumenter.

3. Snabblån (ränta på cirka 25 %)

Snabblån, eller SMS-lån kan vara en bra idé såvida man behöver pengar skyndsamt för att exempelvis kunna laga bilen eller betala hyran. Mer specifikt ska man ta ett snabblån när man inte har något annat val, och i förlängningen tjänar på att ta snabblånet.

När man tar ett snabblån för att betala hyran slipper man förseningsavgifter, och när man lagar bilen för att kunna ta sig till jobbet får man ut en lön.

Men är det en bra idé att låna till ett husdjur med hjälp av ett snabblån?

Nej, verkligen inte. Främst då en hög räntesats på mellan 10 och 40 % tillämpas. Att betala av på ett dyrt snabblån för inköpskostnaden av din hund blir dessutom förödande i längden, då de löpande kostnader som gäller vid hundägande är omfattande.

4. Samlingslån

Ett samlingslån är en bra idé såvida du har många mindre och kostsamma småkrediter. Mer specifikt sammanfogar du dina småkrediter till en samlad kredit, med en lägre kostnad för lån som följd. Du kan dock inte köpa en hund med ett samlingslån, men om du tar ett samlingslån får du förvisso ett större ekonomiskt utrymme för att kunna spara ihop till ditt hundinköp.

5. Höj ditt bolån (ränta på cirka 1,5 %)

Om du äger din egen bostad kan det vara en bra idé att höja bolånet, då räntesatsen i regel ligger på 1 till 2 %. Men att höja sitt bolån för att finansiera ett mindre köp är dock en omständlig idé, då ett samtal med banken allt som oftast krävs. Det är dessutom få förunnat att äga sin egen bostad, vilket Expressen förtydligar.

I samarbete med 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.