Nytt lagförslag underlättar för hundsmugglare – gränsen ”obevakad”

Om det nya lagförslaget till ny djurhälsolag går igenom så är det i princip fritt fram för kriminella hundsmugglare. Om förslaget till ny djurhälsolag genomförs kan Tullverket inte längre stoppa fordon för att söka efter hundar. 

Smugglingen av hundar eskalerar. Förra året stoppade Tullverket rekordmånga smuggelhundar vid Sveriges gränser och trenden har förvärrats ytterligare de första månaderna i år. Det är en både grym och lukrativ verksamhet, ofta med kopplingar till den organiserade brottsligheten. Förutom lidande för djuren innebär hundsmugglingen att vi riskerar att få in farlig smitta som rabies i Sverige. Tullverket och Jordbruksverket har kraftsamlat för komma åt smugglingen men mer behöver göras. Därför är det med oro vi konstaterar att förslaget till ny djurhälsolag äventyrar arbetet mot hundsmugglingen, skriver Christina Nordin och Charlotte Svensson på DN debatt.

Du kan se det nya lagförslaget här

Det finns ingen marknad utan efterfrågan

Handeln med smugglade hundar kommer att finnas så länge det finns människor som köper dem. Det bästa sättet att stoppa smugglingen är att inte köpa de smugglade djuren.

Smuggelhundar – en folkhälsorisk

Hundar som smugglas in i landet, ofta under hemska förhållanden, kan föra in farliga smittor i Sverige.

En av de sjukdomar som smuggelhundar riskerar att föra in är rabies. Det är en dödlig sjukdom som är obotlig om behandling inte sätts in i tid. Rabies kan drabba alla varmblodiga djur och kan spridas från djur till människa. Skulle rabies föras in i landet skulle det kunna medföra stora hälsorisker och samhällsekonomiska konsekvenser för landet.

För att förebygga rabiessmitta finns effektiva vaccin. Ett av de viktigaste kraven för att få föra in hundar till Sverige är därför rabies­vaccinering. När hundar förts in i landet utan att uppfylla införselkraven har de förts in olagligt, oavsett om det skett medvetet eller omedvetet.

Smuggelhundar – lidande för hunden

Smuggelhundar föds ofta upp under hemska förhållanden och hanterats ofta illa på vägen till försäljning. De förvaras ofta i trånga utrymmen under transporten, utan tillsyn och mat. Det skapar mycket lidande för hunden. Den stress som hunden utsätts för under transporten kan göra att den blir mer mottaglig för sjukdomar.

Det är olagligt att sälja valpar innan de nått 8 veckors ålder. I många fall har smugglade hundar skiljts från sin mamma alldeles för tidigt. Valpar som tas för tidigt från sin mamma kan få hälso- och beteendeproblem.

Tänk på det här för ett tryggt köp

För att undvika att köpa en insmugglad valp bör du tänka på det här:

 • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
 • Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.
 • Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
 • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett kontantkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
 • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
 • Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.
 • Från alla länder förutom Norge måste ett djur vara minst 15 veckor gammalt för att kunna föras in lagligt. Detta eftersom en rabies­vaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
 • Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört i Sverige ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även följa med djuret när du tar över ansvaret för djuret.
 • Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som du får hunden.
 • Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
 • Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
 • Det är ofta små och dyra hundar som Bichon frisé, Malteser, Pomeranian och bulldoggar som smugglas till Sverige och säljs över internet. Var extra vaksam om du funderar på att köpa en sådan hund.
 • Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats. Köp den i dess hem.

Källa. Jordbruksverket

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #tullverket #smuggelhundar

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.