Brist på valpkurser väcker oro

Foto: pixabay

Stränga begränsningar i samband med coronapandemin har lett till att hundklubbar under lång tid varit tvungna att pausa valpkurser och grundkurser runt om i Norge. Den norska kennelklubben fruktar att bristen av kurserna i värsta fall kan leda till problembeteende hos hundarna.

På en nystartad kurs har två av sju hundar problem med att de bits. Jag har aldrig haft en så stor andel av det problemet på en kurs tidigare, säger Liv McDowell, som är förtroendeman i NKK och håller hundkurser i Tønsberg.

McDowell, som får hålla kurser i sin kommun, tror att problemet med bitande kan lösas bra när ägarna får vägledning. Annars i landet, där begränsningarna fortfarande leder till inställda kurser, kommer dock dessa fall inte att fångas upp.

Större konflikt i samhället


VD för NKK, Torbjørn Brenna, fruktar att frånvaron av valpkurser och grundkurser på lång sikt kan leda till en ökning av problembeteendet hos hundar och vill därför att kurserna ska undantas från begränsningarna under pandemin.

Jag hoppas att myndigheterna ser att detta potentiellt kan vara ett samhällsproblem, så att det kan finnas undantag från begränsningarna för denna typ av kurs. Det är fullt möjligt att genomföra dessa och samtidigt ta hand om infektionskontroll genom olika anpassade åtgärder, till exempel antal begränsningar och avståndskrav, säger Brenna, som får stöd i sin oro.

Det finns garanterat många desperata hundägare där ute, som verkligen behöver kurser för att lära sig att träna och ta hand om sin hund.

Hon tror att många av dem som har skaffat en hund under pandemin nu börjar märka att den unga hunden drar i koppel och skäller, eller har börjat utåt agera mot cyklister och joggare. Hundar med beteendeproblem är inte bara ett problem för hundägaren själv, det är också ett samhällsproblem. Människor som i första hand inte är rädda för hundar kan snabbt bli det om du ständigt möter hundar med problem, säger McDowell, till NKK.

Det är oerhört viktigt att hundägare erbjuds kurser medan hunden fortfarande är ung. Om du har hamnat lite fel med hunden så kan du hamna i en ond cirkel. Om hunden drar och det inte är trevligt att gå ut med den, så kan det leda till att hunden inte tränas tillräckligt. Då kan hunden få mycket överflödig energi som den inte får utlopp för, och beteendet blir ännu värre

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundkurs

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.