Många hundar får i sig miljögift genom maten – giftet Bisfenol A vanligt i förpackningar

Foto: pixabay

Många hundägare serverar sina hundar mat ur förpackningar som innehåller miljögiftet Bisfenol A som är ett hormonstörande gift som påverkar djurens hälsa negativt.

I en undersökning visar Naturskyddsföreningen att miljögiftet bisfenol A (BPA) förekommer ofta i metallförpackningar, som konservburkar, aluminiumburkar, metallock på glasburkar och aluminiumoblater på plastbägare.

Bisfenoler är en typ av kemiska ämnen med liknande molekylära strukturer som används i tillverkning av bland annat vissa plaster. Mest känd är bisfenol A (BPA) som är en av världens vanligaste kemikalier. Vi får i oss BPA främst via mat och dryck som varit kontakt med ämnet. Sedan 1930-talet har det varit känt att BPA har hormonstörande egenskaper och det finns nu otaliga studier som visar att BPA kan påverka människors och djurs hälsa negativt.

Forskarna mätte nivåer av bisfenol F i urin hos gravida kvinnor och har fortsatt att följa barnen efter födseln. Vid sju års ålder mättes dna-metylering hos barnen och deras kognitiva förmåga undersöktes. Eftersom mammans blod kommer i kontakt med fostret via moderkakan exponeras även fostret för de ämnen mamman har i kroppen.

Undersökningarna visade att foster som exponeras för högre halter bisfenol F hade en ökad metyleringen i en specifik del av genen GRIN2B som är en viktig neurologisk gen. En högre metylering var också kopplat till lägre IQ hos barnen. Men studien fann också att det tycks finnas en könsskillnad i hur känsliga barnen är för bisfenol F. Den epigenetiska kopplingen mellan bisfenol F och kognition observerades bara hos pojkar, skriver Forskning.se.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Många hundar får i sig miljögift genom maten – giftet Bisfenol A vanligt i förpackningar

  1. lena dahlberg skriver:

    Artikeln nämner ingenting om hundar, vore bra med en artikel som vänder sig till hundägare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.