Sverigesemester med hunden i sommar? Här är farorna du bör känna till

Foto: Firstvet

Under pandemin har Sverige fått fler hundar och hundägare. Många av dem väntas tillbringa sommarsemestern på hemmaplan. Veterinärtjänsten FirstVet har listat vanliga och ovanliga sommarfaror för våra fyrbenta vänner som är bra att ha koll på inför sommarens utflykter.

Sommaren står för dörren och med den förhoppningsvis mycket tid ute i det fria. Precis som i fjol väntas många spendera semestern hemma i Sverige, med sin hund som resesällskap. Enligt Jordbruksverket fanns det 949 000 registrerade hundar i Sverige 2019. Under Coronaåret 2020 ökade det till över en miljon registrerade hundar.

– Det har nog inte undgått någon att vi är inne i en historisk hundboom med många nya hundar och hundägare. På somrarna hjälper vi vanligtvis många hundar som råkat illa ut, både valpar och äldre hundar som drabbats av någon sommarplåga. Därför vill vi nu dela med oss av vanliga och ovanliga faror som framförallt nya hundägare kanske inte känner till, säger Caroline Caldemar, Chefsveterinär på FirstVet i Sverige.

Värmeslag
Den allra största sommarfaran för hundar är värmen. Varje år dör flera hundar tragiskt av värmeslag, efter att ha lämnats kvar i varma bilar. Hundar är mycket känsliga för värme eftersom de inte kan reglera sin kroppstemperatur genom att svettas på samma sätt som vi människor. Värmeslag är ett livshotande tillstånd som orsakar stort lidande och kan ge allvarliga skador på inre organ.

Vattensvans
Om hunden blir nedkyld när den badar eller är ute länge i regnigt väder kan den drabbas av så kallad vattensvans. Orsaken tros vara en inflammation i svansrotens nerver som uppstår när bakdelen blivit för kall. Svansen hänger då rakt ned, som förlamad. Hunden kan ha mycket ont och vara rädd om sin bakdel, ofta vill den ogärna sitta ned och är känslig för beröring vid svansroten.

Paddor
Paddor har körtlar på ryggen som kan avsöndra ett gift. Om en hund slickar eller biter på en padda kan den få i sig giftet och bli trött och illamående samtidigt som den saliverar kraftigt och pupillerna krymper. Detta tillstånd är i regel ofarligt men kan ibland kräva veterinärvård.    

Saltvatten
Om en hund dricker stora mängder saltvatten kan den drabbas av saltförgiftning. Om hunden är opåverkad och/eller endast kräks någon enstaka gång kan det räcka att låta magen vila under ett par timmar och hålla extra koll på sin hund. Om hunden fortsätter att kräkas eller drabbas av nedsatt allmäntillstånd bör man uppsöka en veterinär.

Solbränna
Precis som vi människor kan hundar bränna sig i den starka solen. Störst risk löper tunnpälsade hundar och hundar med mycket ljus päls, eftersom deras hud har mindre pigment och därför är känsligare för solens strålar. Hundar kan, precis som människor, löpa större risk för hudcancer om de bränner sig i solen. För att förebygga solbränna kan man använda parfymfri solkräm på de områden som är mest utsatta. Bäst är dock att se till att hunden får skugga och svalka och inte vistas några längre stunder i stark sol.

Grill- och picknickrester
När det är fint väder tar många med sig mat ut i naturen, grillar och har picknick. Som hundägare måste man då vara extra uppmärksam på att kvarlämnat avfall kan innebära en fara för hundar. Gör vad du kan för att undvika att hunden får i sig kvarlämnade matrester och annat skräp. Se även till att hunden inte skär sig på vassa sopor som glasbitar och trasiga engångsgrillar.

Källa: Pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #problemhund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.