Hunden skall ALLTID ha flytväst då den befinner sig på en båt eller en brygga

Foto: pixabay

Varje år drunknar 30–40 hundar i Sverige, trots att de har en medfödd förmåga att simma. En flytväst på hunden kan rädda livet på den.

Varje år drunknar hundar trots att alla hundar har den medfödda förmågan att simma. Utmattning och panik drabbar hunden i sjönöd, men en rejäl flytväst kan rädda hundens liv för några hundralappar.

En hund som hamnar i vattnet simmar tills den blir utmattad och hur långt den orkar beror på ålder, storlek och kondition. För bara några hundralappar kan man rädda hundens liv med hjälp av en rejäl flytväst. Flytvästen ska anpassas till hundens vikt. Lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund som väger mer med blöt päls.

Hunden skall alltid använda flytväst om den befinner sig på en båt eller en brygga

Hur ska du agera vid drunkning

Trots att hundar vanligen är duktiga simmare drunknar ett trettiotal hundar i Sverige årligen.

  • Om en hund ramlar ner i vattnet simmar den så länge den orkar men blir så småningom uttröttad. Drabbas den av panik blir den utmattad mycket snabbt.
  • Om djuret får ner vatten i lungorna är det viktigt att agera mycket snabbt. Små hundar hålls upp och ner i bakbenen så att vattnet kan rinna ut.
  • Om hunden är stor läggs den på sida med huvudet och halsen lägre än bålen, så att vatten kan rinna ut.
  • Dra fram tungan för att kontrollera att luftvägarna är fria.
  • Om hunden inte andas måste hjärt-lungräddning ges.
  • Kontakta veterinären för instruktioner om vilka åtgärder du själv bör vidta innan du transporterar hunden till kliniken men också vad du ska tänka på under transporten.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur

Dela det här:

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.