Flera hundar lämnas i stekheta bilar – Polisen vädjar: Lämna inte hunden i bilen

Foto: pixabay

Polisen har tagit emot flera larm om hundar som har lämnats instängda i bilar, nu vädjar polisen till hundägare, LÄMNA INTE HUNDEN ENSAM I BILEN!

I slutet av veckan lämnades en hund instängd i en husbil, en förbipasserande upplevde att hunden inte mådde bra och larmade polisen. Polisen uppmanade till att slå in rutan och rädda hunden.

Hundägaren misstänks nu för djurplågeri, skriver Sveriges radio.

Varje år dör hundar som lämnats i varma bilar. På bara några minuter kan temperaturen i en bil stiga till över +50 grader om det är sol ute.

Vad händer i kroppen vid värmeslag

Symtom

Om en hund drabbats av ett värmeslag bör den undersökas av veterinär även om djurägaren själv lyckas få ner temperaturen. De första symtomen kan vara att hunden söker sig till vatten eller till kalla golv där magen svalkas. Andra symtom kan vara att hunden hässjar, dreglar, har torra och röda slemhinnor, får hög puls, oro och blir förvirrad.

Tecken på värmeslag kan också vara att hunden inte orkar resa på sig eller faller ihop under en promenad. I allvarliga fall blir hunden uttorkad, vinglig, får andningssvårigheter samt kräkningar och blodiga diarréer. Är det riktigt allvarligt kan hunden komma i chock och cirkulär kollaps om inte akuta åtgärder snabbt sätts in.

Vid en akutsituation

Om du ser en hund i en varm bil och situationen verkar akut, se till att hunden kommer ut. Att krossa en bilruta räknas i det fallet enligt Brottsbalken 24:4 som nöd. Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först.


* Försök hitta bilens ägare
* Om du inte hittar ägaren, ring polisen
* Notera registreringsnummer
* Notera kontinuerligt klockslag
* Försök få en bild över lufttillförsel och ventilation
* Krossa rutan i nödfall. Ha helst ett vittne till att du gör det och varför


Källa: polisen.se och AniCura

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur

Dela det här:

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.