Forskare varnar: rå hundmat är en internationell hälsofara

Det blir allt populärare att ge färskfoder eller rå hundmat till hundarna, istället för torrfoder. Men det finns risker med att hantera rå hundmat som ofta innehåller enterokocker. Forskare har även kommit fram till att multiresistenta bakterier har överförts från hund till ägare.

Ett forskarlag vid universitetet i Porto i Portugal har analyserat 55 prover från 25 olika tillverkare där man letat efter enterokocker. Bakterierna kan leva och vara helt ofarliga i tarmarna hos människor och djur, men kan bli farliga i andra delar av kroppen och kan även vara resistenta mot antibiotika.

Tvätta händerna noggrant och hantera rått hundfoder med största möjliga varsamhet med tanke på att det innehåller bakterier.

Forskarna hittade antibiotikaresistenta enterokocker i alla proverna, bland dem också bakterier som var resistenta mot linezolid, som brukar användas just mot multiresistenta bakterier.

Fyra människor och åtta hundar testade positivt för bakterier med mcr-1, och i två hushåll fanns de hos både hund och ägare.

”En genanalys av proven visade att i ett av de här fallen hade genen överförts från husdjur till ägare”, läs hela artikeln på SVD. Varje år dör 700 000 människor av resistenta infektioner och dödsfallen blir allt fler. Det uppskattas att om mindre än 30 år kommer 10 miljoner personer att dö årligen av resistenta infektioner, om man inte finner en lösning på problemet.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.