Fler sällskapsdjur i våra hem: Vad betyder vi för varann?

Foto: Pixabay

Nya tider – nya familjemedlemmar! “Hemester” i stället för bortasemester innebär att många har, eller funderar på, att skaffa en hund eller katt. Det kan vara ett klokt beslut, för du vet väl att djurägare generellt är friskare, konsumerar mindre läkemedel och uppsöker vården mer sällan? Så vad är då viktigt att känna till som djurägare?

SLU-forskare berättar här om ”lugn och ro-hormonet”, hur er relation kan utvecklas, vilket ansvar du som ägare har och hur du tillsammans med veterinären kan verka för våra sällskapsdjurs bästa.

Påverka din hälsa positivt genom att umgås med sällskapsdjur

Nära kontakt med djur får oss att må bra och påverkar vår hälsa positivt. Det kan nog de flesta med erfarenhet av husdjur intyga och det kan även styrkas av forskning inom området. Förutsatt att man inte är exempelvis hundrädd eller känner sig hotad på något sätt förstås.

Vad händer i vår kropp?

– Förklaringen är att människor liksom alla däggdjur (kanske andra djur också) påverkas av en positiv omgivning och av kontakt med levande varelser, berättar Kerstin Uvnäs-Moberg, SLU-professor i fysiologi. Hormonet oxytocin (eller snarare oxytocinsystemet som i dagligt tal brukar kallas ”lugn-och-ro-systemet”) spelar en viktig roll i detta sammanhang.

Oxytocin är sedan länge känt som det hormon som stimulerar värkarbete och mjölkutdrivning hos människor och djur. Men det har många andra effekter. Oxytocin är nämligen också en signalsubstans i hjärnan och när oxytocin frisätts i hjärnan blir vi mer sociala, generösa och vänliga.

– Det minskar även oro, dämpar smärta, inflammation och stress. Samtidigt som läkande processer stimuleras och vår känsla av välbefinnande ökar, förklarar Kerstin vidare.

Man kan se lugn-och–ro-systemet som en aktiv motpol till kamp-flykt-reaktionen som aktiveras vid stress. Det är också uppenbart att aktivering av lugn-och-ro-systemet är bra för både den mentala och kroppsliga hälsan. Hormonet aktiveras när vi uppfattar vår omgivning som vänlig, angenäm, ofarlig och attraktiv.

KÄLLA: SLU Läs hela artikeln HÄR

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Fler sällskapsdjur i våra hem: Vad betyder vi för varann?

  1. Pingback: Varje dag dödas eller skadas minst en hund i trafiken – Reflex räddar liv

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.