
Hösten är här det betyder högsäsong för kennelhosta hos hundar. Ett virus, eller bakterie, som kan ge kikhostliknande symtom och som är väldigt smittsamt. Vaccinerade hundar insjuknar också och en del hundar kan bli riktigt sjuka.
Kennelhosta, som egentligen är ett samlingsnamn på flera olika virus eller bakterier, kan blossa upp när som helst på året, men under hösten och vinter är det mera smitta i svang.
Kennelhosta gör att hunden får hostattacker, som låter lite som att de satt något i halsen och kan leda till att de börjat kräkas. I vissa fall kan hunden få feber och lunginflammation.
Det är via direktkontakt, eller om hundar delar på till exempel vattenskålar och matskålar som det smittar.
Det är ofta i samband med utställningar, träningar eller andra tillfällen då många hundar träffas, till exempel i lekparker eller på hunddagis som smittan sprids.
Vanligen är hundarna inte allmänt påverkade och sjukdomen avklingar i flertalet fall på 7-10 dagar. En del hundar kan hosta upp till tre veckor. Det förekommer dock att hundar blir mer påverkade av sin sjukdom med upphörd aptit och påverkat allmäntillstånd.
Vad skall du göra om hunden insjuknar i Kennelhosta?
Kennelhosta är egentligen inte en sjukdom, utan ett samlingsnamn på symtom som kan orsakas av flera olika infektionsämnen. Symtomen är hostningar och nysningar som normalt avtar efter en vecka eller två, men kan hålla i sig längre i sällsynta fall. Sjukdomen är extremt smittsam och har en inkubationstid på 4–5 dagar.
Djurägaren upplever det ibland som om hunden satt något i halsen som den försöker få upp. Hostattackerna varierar från milda till så kraftiga att hunden drabbas av kväljningar eller kräkningar.
Eftersom kennelhosta är så smittsamt är det viktigt att isolera hundar som uppvisar symtom. Det gäller inte minst på kennlar, under hundtävlingar eller i rastgårdar där många hundar vistas samtidigt.
Smittan förs lätt vidare mellan matskålar, via händer och kläder som fått saliv på sig från en sjuk hund. Ett hunddagis som drabbats måste rengöras ordentligt med desinfektionsmedel och sen stå tomt minst en vecka för att inte smittan ska föras vidare.
Kennelhosta behöver normalt inte behandlas, utom då hostan är så kraftig att hostdämpande medicin ges. Däremot kan det uppstå följdsjukdomar, till exempel lunginflammation, som kan vara livsfarligt för valpar och unga hundar.
Det finns vaccin mot kennelhosta, men det är inte hundraprocentigt eftersom det är flera virus och bakterier inblandade.
UNDVIK ATT SMITTA KENNELHOSTA VIDARE – TRÄFFA INTE ANDRA HUNDAR MEDAN DIN HUND ÄR SJUK !
Här finns mer information om kennelhosta.
Källa: Svedea
DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG
#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta