CBD för hundar: Allt du behöver veta

CBD:s attraktionskraft har gått utöver människor. Tack vare dess terapeutiska egenskaper och icke-intoxicerande natur används det nu för att hjälpa hundar, katter, kaniner och till och med hästar att övervinna en rad olika medicinska tillstånd med hjälp av kraften i cannabis.

För dem som inte är bekanta med cannabinoidhampaindustrin kan tanken på att ge CBD till ett husdjur som har separationsångest, smärta eller inflammation verka absurd. Men när husdjursägare väl förstår hur CBD kan påverka sina hundar positivt är det vettigt att använda detta naturläkemedel i stället för potentiellt farliga receptbelagda mediciner.

Att utnyttja kraften hos CBD för att hjälpa en hund leva sitt bästa liv är fortfarande ett nytt koncept, vilket innebär att storskalig forskning är något otillräcklig. Preliminära studier ser dock lovande ut. Faktum är att många djurägare ser livsförändrande resultat efter att ha gett sina husdjur CBD.

Eftersom det är en ny innovation att ge CBD till hundar tar vi i den här artikeln upp grunderna.

Potentiella fördelar med CBD för hundar

Forskning tyder på att CBD kan erbjuda välbefinnande stödjande fördelar för din hundvän.

Artros

Osteoartrit är en vanlig benåkomma som ofta drabbar människans bästa vän. I en nyligen genomförd studie från 2020 undersöktes effekten av CBD på hundar med artros under fyra veckor. En del av hundarna fick placebo och visade ingen förändring av sitt tillstånd under studien. De hundar som fick stora doser CBD visade dock förbättrad rörlighet och livskvalitet, vilket författarna tillskrev CBD:s antiinflammatoriska egenskaper.

Anfall

Kramper är ett annat vanligt förekommande problem hos hundar. Under 2019 utvärderades och publicerades den första veterinärspecifika användningen av CBD för kramper. Även om studien koncentrerade sig på hundar som redan fick antiepileptisk läkemedelsbehandling är resultaten lovande och visade en statistiskt signifikant minskning av anfallsfrekvensen med 89 % hos hundar som fick CBD.

Ångest

Många hundar lider av ångest, även om deras ägare kanske inte nödvändigtvis känner igen symptomen. Ofta blir hundar extremt upprörda och upprörda när deras ägare lämnar huset, vilket ibland leder till destruktiva beteenden eller oupphörligt skällande. Många veterinärer är överens om att CBD-användning korrelerar med stresslindring hos hundar. Om din hundvän är kroniskt ängslig eller blir stressad på grund av specifika händelser, som fyrverkerier, kan det vara en effektiv lösning att erbjuda CBD-olja för hundar.

CBD-dosering för hundar

Vi rekommenderar att ägarna ger sina hundar en lägre daglig startdos på cirka 0,25 mg per 1 kg av deras vikt, och sedan efter två dagar ökar detta till en mellandos på 0,5 mg per kg samtidigt som de övervakar hur hunden mår.

Om din hund kämpar med en sjukdom eller smärta rekommenderar vi dock att du börjar med den starkaste dosen på 1-2 mg per kg kroppsvikt. Naturecan är ett varumärke som erbjuder tre CBD-oljestyrkor för små, medelstora och stora hundar för att hjälpa dig att hitta den bästa styrkan för din hunds behov.

För långsam absorption kan oljan blandas med mat eller droppas i sidan av hundens mun. För snabba resultat kan du administrera oljedropparna under tungan (sublingualt). På så sätt kan CBD absorberas snabbt i blodomloppet än vid andra vägar, till exempel intag tillsammans med mat. Med alla Naturecan djur CBD-oljor ingår en spruta som du kan droppa oljedropparna i och placera under ditt husdjurs tunga.

Är CBD säkert för hundar?

Ja, CBD anses allmänt vara säkert och en effektiv behandling för hundar. År 2017 släppte Världshälsoorganisationen ett uttalande om att CBD i allmänhet tolereras väl med en god säkerhetsprofil.

Det finns endast sällsynta fall där människor och djur upplever biverkningar.

Vad är CBD?

CBD står för cannabidiol. Det är en av över 100 bioaktiva kemiska föreningar som kallas cannabinoider och som produceras av hampaplantans blommor.

Var och en av dessa beståndsdelar har unika egenskaper. Hampa är en stam av Cannabis sativa-växten som måste innehålla mindre än 0,2 % THC (tetrahydrocannabinol), den berusande komponent i cannabis som framkallar ett ”rus”.

CBD däremot saknar denna effekt på grund av det sätt på vilket det metaboliseras. Till skillnad från THC är cannabidiol inte berusande och därför säkert för ditt husdjur. CBD utövar sina effekter hos människor, hundar och andra djur på grund av endocannabinoidsystemet (ECS). ECS är ett komplext nätverk av neurotransmittorer, receptorer och enzymer som hjälper till att reglera viktiga kroppsfunktioner som humör, aptit, minne, inflammation, smärtreaktion och sömn- och vakencykel.

Endocannabinoider

Kroppen producerar naturliga cannabisliknande neurotransmittorer som kallas endocannabinoider.

De två vi är mest bekanta med är anandamid och 2-AG. Endocannabinoider skickar signaler till receptorer i hela kroppen för att frigöra kemikalier som hjälper människor och husdjur att hantera yttre händelser, som skador och stress.

Cannabinoidreceptorer (CB)

CB-receptorer ansvarar för att frigöra kemikalier som håller våra kroppar i homeostas eller balans.

De två som vi för närvarande känner till är CB1, som främst finns i hjärnan och det centrala nervsystemet, och CB2, som främst finns i levern och immunsystemet. Till skillnad från THC binder CBD inte direkt till CB-receptorer. I stället interagerar

det indirekt och kan modulera andra icke-cannabinoidreceptorer. Det är verkan av bindning med CB1 som skapar de intensiva berusande effekterna av THC. Eftersom CBD inte binder till receptorer kan det inte orsaka berusande effekter.

Enzymer

CBD verkar också magiskt på ECS-enzymer. När djurägare använder CBD-olja för sin hund så hämmar den de enzymer som vanligtvis bryter ner endocannabinoider, vilket gör att de kan ha större effekt på kroppen. CBD hjälper till att skapa ett hälsosamt flöde av neurotransmittorer som kan aktivera receptorer och balansera många kroppsliga processer.

I samarbete med Naturecan 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.