VARNING: Hundar kan få biverkningar av din hormonbehandling

Foto: Pixabay

Misstänkta biverkningar hos djur som exponerats för humanläkemedel som innehåller hormoner.

Läkemedel som innehåller östrogen och som används för hormonell substitutionsbehandling hos människa, finns i olika styrkor och formuleringar ex gel, kräm eller spray. Dessa kan påverka djur.

Läkemedelsverket har tagit emot rapporter om misstänkta biverkningar hos djur, främst hund och katt, som exponerats för östrogeninnehållande läkemedel via människa.

Små husdjur, som valpar och katter, är särskilt känsliga för östrogenpåverkan. Symptom på östrogenpåverkan kan vara utvecklande av juver och feminisering av valpar och kattungar samt kraftigt löpbeteende trots kastration. Även andra hormoninnehållande läkemedel som administreras topikalt kan orsaka biverkningar hos djur efter kontakt med till exempel applikationsstället.

Rapporterna har främst gällt hund och katt. De misstänkta biverkningarna har varit hudpåverkan med till exempel alopeci, kraftigt löpbeteende trots kastrerad, utvecklande av juver och feminisering av valpar och kattungar.

För vissa hormoninnehållande läkemedel finns varningar i bipacksedeln gällande exponering hos djur. Det är viktigt att ha exogen hormonpåverkan som differentialdiagnos vid oförklarliga symtom hos djur.

Rapportera till Läkemedelsverket

Vid misstanke om biverkningar hos djur efter exponering av hormoninnehållande humanläkemedel är det viktigt att rapportera detta till Läkemedelsverket:

• Misstänkt biverkning hos djur

Källa: Läkemedelsverkets nyhetsbrev

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.