Monsterfästingar och giftiga larver som kan döda hundar

Foto: pixabay

Vad säger du om en monsterfästing som har ögon och kan jaga sitt byte, eller en larv som kan döda hundar eller larver med sylvassa nålar som kan orsaka svåra allergiska reaktioner? Alla dessa arter finns redan i Sverige!

Dessa är bara några av de insekter och djur som håller på att bli verklighet för oss här i Sverige på grund av klimatkrisen. Insekter och djur söker sig norrut mot svalare breddgrader i takt med att klimatet blir allt hetare kring Medelhavet.

Ekprocessionsspinnaren – En liten nattfjäril som sprider sig norrut från Medelhavet. Har hittats på södra Gotland. Larverna har sylvassa nålar som kan orsaka svåra allergiska reaktioner hos människor.

Blåsvart björkstekel – Har hittats i Östergötland. Dödar björkar och larverna innehåller gift som är besläktat med vit flugsvamp och som kan döda en hund.

Tajgafästingen – Två arter av den fruktade ”monsterfästingen” upptäcktes i Syd- och Mellansverige den varma och torra sommaren 2018. Det är arter som inte ska finnas norr om Alperna. De kan bära på allvarliga smittor som Krim-Kongo blödarfeber och fläckfeber och är betydligt mer aggressiva än den vanliga fästingen som sitter stilla och väntar på sitt byte. Monsterfästingen har ögon att se med och kan jaga efter sitt byte. Ännu har SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, inte hittat monsterfästingar som bär på smittorna men forskning pågår, skriver SVT.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.