Antalet övergivna djur befaras öka efter pandemin – tänk på detta innan du skaffar hund

Foto: Pixabay

Intresset för husdjur har ökat explosionsartat under pandemin, något som även resulterat i att allt fler vill göra sig av med djuren när vardagen börjar återgå till det normala. Men det ökade intresset medför också en ökad risk för smuggelhundar. Enligt Tullverket har rekordmånga smuggelhundar stoppats vid gränsen som ett resultat av pandemin. Arken Zoo reder här ut vad man bör tänka på när man skaffar hund.

Enligt Tullverket har rekordmånga smuggelhundar stoppats vid gränsen som ett resultat av pandemin och det ökade suget efter hundvalpar. Under årets sex första månader var det 259 hundar som stoppades från att komma in i Sverige, det är nästan i nivå med hela förra året (280 hundar).

– När man ska skaffa en hund är det viktigt att det görs på ett tryggt sätt, exempelvis genom en ansvarsfull och pålitlig uppfödare eller via ett lokalt hundhem. Annars är risken stor att det är en smuggelhund som kommit till Sverige ovaccinerad under grymma förhållanden med bristfälliga eller inga dokument, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Att det är en smuggelhund kan vara svårt att veta då det inte framgår i annonsen och säljarna ofta är duktiga på att dölja det. För att undvika att köpa en smuggelhund är det viktigt att inte lockas av billiga annonser. Se även till att träffa valpens mamma i hemmet och begär att få se ett registreringsbevis, begär att hunden är grundvaccinerad och se till att få en köpehandling med säljarens kompletta kontaktuppgifter.

– Många valde att skaffa hund i början av pandemin då de arbetade hemifrån. Men i takt med att vi börjar återgå till arbeten och skolor är det många som inser att livet med hund kanske inte blev som man tänkt sig. Redan för ett år sedan larmades det om en fara kring att överblivna djur ökar, och nu har det blivit verklighet, säger Sarah Frelin Ekvall.

Fler vittnar om trenden
Många hund- och katthem vittnar om samma trend, allt fler och yngre husdjur lämnas in för adoption och därför blir de lediga platserna färre och färre. Siffror från Jordbruksverket bekräftar detta, aldrig tidigare har det funnits lika många registrerande hundar och skett så många registrerade ägarbyten som under 2021. Bara under juli månad registrerades över 8 000 nya hundar, en ökning med nästan 40 procent sedan april och ägarbyten har ökat med 13 procent i augusti i år jämfört med ägarbyten augusti 2019.

Anledningarna till att man väljer att lämna bort sin hund varierar, men brist på tid, förändrad familjesituation och att personen i fråga inte varit redo är vanliga orsaker. Om man inser att man inte har möjlighet att längre ta hand om en hund finns det flera adoptions-föreningar och organisationer men även säkra andrahandsmarknader att vända sig till.

– För att vända trenden behöver fler informeras om vad som krävs vid ett hundköp, och vilka alternativ som finns om man väljer att adoptera en hund från ett hundhem, säger Sarah Frelin Ekvall.

Tips från Arken Zoo om vad du ska tänka på innan du skaffar djur:

  • Tänk över din livssituation. Har du tiden, energin och ekonomin som krävs för att ta hand om ett husdjur?
  • Hur mycket kostar ett djur? Verkar priset lite väl lågt är det förmodligen något som inte står rätt till.
  • Leta upp din närmsta veterinärklinik för att få rätt vaccinering till din hund. Du vaccinerar hos din veterinär.
  • Det är viktigt att du registrerar din hund hos Jordbruksverket. Alla hundar i Sverige ska enligt lag registreras.
  • Besök kenneln eller uppfödaren. Även om allt ser bra ut när man läser på i förväg, kan man få en helt annan uppfattning av att uppleva något på plats.
  • Ta reda på så mycket information om din nya hund som du kan. Om den bott på hem vet personalen bäst om historiken. Ha fortsatt kontakt med organisationen om något skulle hända. Det är även viktigt att läsa in sig på rasen för att vara säker på att den passar din livssituation och personlighet.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #tandvård

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.