Kommentar till Hundexperten som vill avliva attackerande hund

Foto: Pixabay

Artikeln om hundexperten som anser att den attackerande hunden skall avlivas omgående har väckt starka känslor i sociala medier. Även våra läsare har varit involverade. Nedan publicerar vi en av deras åsikter och tankar kring att avliva en attackerande hund.

Att avliva en hund ska inte vara det första man gör, när den har visat aggressivitet. Det är oetiskt för idag vet vi att det finns många orsaker bakom hundars beteendeproblem och man ska givetvis utreda dessa först.

Bakom stark aggression ligger ofta stora stressproblem, smärta och hormonella problem. Framför allt spelar smärta en stor roll. Mellan 50 – 80% av hundar som biter folk eller hundar illa har man kunnat konstatera har smärta och aggressiviteten har försvunnit när hundarna blivit smärtfria enligt uppföljningsstatistik från hundpsykologer i Hundutbildningsgruppen. 75% av hundar som bitit barn och avlivats visade sig vid obduktion ha lidit av sjukdomar.


Först när man gjort allt för att hitta och ändra på de bakomliggande orsakerna utan att ha funnit några, kan man diskutera avlivning. Men det finns fortfarande alternativ, som ökad kontroll, hålla avstånd till andra hundar, i värsta fall munkorg. 
Givetvis ska man inte straffa hunden och vara auktoritär, eftersom det är bara symtomträning och bara hjälper tillfälligt. 


Det är sorgligt att se att det fortfarande finns folk som så enkelt handskas med djurs liv och död som den som påstod att man ska avliva en hund när den bitit. Varje djur har en rätt att leva och vi människor ska säkra den.


Text: Ginger Sundin Hallgren

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #tandvård

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.