Maskliknande parasit första gången hos hund i Finland – smittar även till människor

Foto: Pixabay

För första gången har en tungmask hittats hos en hund i Finland. I början av år 2020 hittades en tungmask på 10 centimeter i nosen på en hund i Sverige, hunden var importerad från Rumänien. Den orsakade symtom i form av harklingar.

Hunden som harklade upp tungmasken i Finland var importerad från Spanien för ca 1 år sedan.

Den här arten av tungmask finns normalt inte i Sverige och det är första gången på tio år som SVA fick in ett sådant fynd. Hunden fick troligen i sig nymfstadier av masken efter att ha utfodrats med slaktavfall från idisslare. Flera undersökningar har sedan visat att inga fler maskar fanns kvar hos den hunden. Foto på tungmasken här

Mer om tungmask

Tungmasken är en parasit som även kan smitta människor, speciellt om man äter otillräckligt upphettad inälvsmat. Den kan även smitta via sekret från hundens nos. Masken är inte livshotande, även om den är obehaglig att få i näshålan, skriver SVA.

I Norden har enstaka fall av tungmasken Linguatula serrata påvisats hos hundar importerade från Rumänien.

Människor kan smittas av tungmask

Hundar smittas vanligen av att äta rått infekterat slaktavfall. Symtom hos en infekterad individ kommer från näsa och svalg och yttrar sig i form av fnysningar, harklingar och irritation. Även människa kan infekteras, både med ägg från värddjur eller med nymfer i rå inälvsmat. Människor får sällan allvarliga symtom, men parasiten är obehaglig då nymferna sätter sig i näshålan.

Behandling

Dessvärre är tungmasken svår att avdöda med läkemedel. Parasiterna kan möjligen avlägsnas manuellt under narkos. I de fallen som SVA har kommit i kontakt med fnös respektive harklade hundarna ut maskarna, skriver SVA.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundblogg #tungmask #SVA #rumänien #importhund

Husdjur
Husdjur

.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.