Så minskar du risken för att hunden hamnar i bråk och bitskador

Foto: pixabay

Att hundar hamnar i bråk och biter varandra är tyvärr något som händer med jämna mellanrum. Genom att undvika situationer där risken för bråk är stor och att träna hunden hur den ska interagera med andra, går det att minska risken för bitskador.

Missförstånd. Det är den allra vanligaste orsaken till att en hund biter en annan hund. Få hundar väljer att bita bara för att den kan.

– Hunden som biter tar en enorm risk då risken att den blir biten tillbaka är stor. Den som biter har hamnat i en situation eller har erfarenheter som gör att den tror att det är den enda utvägen, det är inget den gör av ondo, säger Emma Almquist, etolog och expert på hundars beteende.

Hundar i koppel

Det hundägare kan göra för att minska risken för bitskador är att försöka se till så att hunden inte hamnar i situationer där missförstånd kan ske. Två främmande hundar som hälsar på varandra i koppel är ett exempel på en sådan situation.

– I en naturlig hälsning mellan två hundar går de gärna runt varandra. När de inleder denna hälsning och är kopplade slår de ofta knut på sig själva och plötsligt hamnar de mycket närmare varandra än vad de kanske hade önskat. Ett missförstånd uppstår, säger Emma Almquist.

Hundar i rastgården

Att släppa in hunden i en rastgård med en massa andra främmande hundar är ett annat exempel på när missförstånd riskerar att uppstå. Vissa hundar går helt enkelt inte ihop. Det kan till exempel bero på att vissa ser ut eller låter på ett sätt som andra inte tycker om eller förstår. Därför är det svårt att veta hur en hund ska reagera i en rastgård med främmande hundar.

– Den absolut tryggaste situationen i rastgårdar uppstår när flera hundägare går dit tillsammans och släpper hundarna ihop. Då har hundarna redan hunnit bekanta sig med varandra under promenaden dit, säger Emma Almquist.

Lös hund som kommer springandes

Bitskador kan också ske när en lös hund kommer springandes mot en hund som är kopplad. Är det inte möjligt att be ägaren att kalla in sin hund, eller om situationen känns okontrollerbar, är det värt att prova att kasta en handfull godisbitar i den lösa hundens väg. Om hunden inte är för upphetsad kan det avleda den länge nog för att man ska hinna gå undan med den egna hunden.

Ett annat sätt är att dra av sig sin jacka och hålla den framför sig och sin hund så att jackan får ta smällen. Ett paraply, en halsduk eller en pinne kan fungera lika bra.

– Hundar som är ute efter att försvara sig med attack, biter ofta i det första de når, säger Emma Almquist.

Är olyckan framme och en hund har blivit biten är det viktigt att noga gå igenom den efteråt.

– Den visar ofta inga symptom direkt på grund av höga nivåer av adrenalin. En tjock päls döljer också ofta bitsår förvånansvärt bra, säger Linnéa Stålhandske, skadechef affärsområde Sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar.

Fler tips för att minska risken för bitskador:

  • Utbilda dig själv om hundbeteenden för att tidigt kunna se tecken på en situation där ett missförstånd riskerar att uppstå.
  • Börja träna din valp tidigt hur den ska interagera med andra hundar. Hitta vuxna hundar som interagerar fint och snällt men som ändå kan säga ifrån när valpen gör något olämpligt. Var noga med att träna lydnad och inkallning med din hund så att du snabbt kan agera om ni hamnar i en utsatt situation.
  • Vissa hundar gillar att mingla, andra inte. Respektera den hund du har. Att promenera en bit ifrån andra hundar och låta de kommunicera på avstånd funkar lika bra som att de ska gå fram och hälsa. En hund kan till exempel utläsa mycket information från en annan hunds kiss.

Källa: Pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #skilsmässa

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.