Årets polishund 2021 heter Äxit

Foto: SKK

Årets polishund 2021 heter Äxit och är en 6-årig tysk schäferhund från Memorix kennel. Äxit tjänstgör som patrullhund med sin förare Adrian Wallin, 35, i Region Mitt, där han bland annat spårar bovar och försvunna personer.

Adrian Wallin började vid polisen 2009 och blev hundförare 2013 utan någon egen erfarenhet av hundar, vilket är ganska ovanligt bland polisens hundförare.

– Jag har alltid gillat djur och vi hade hästar hemma när jag växte upp men jag har aldrig haft hund själv innan jag blev hundförare, berättar han.

Äxit är hans andra hund och Adrian beskriver honom som en väldigt självständig hund med mycket egen vilja.

– Äxit har varit en utmaning och det tog en stund innan vi kunde acceptera varandra, fortsätter Adrian.

På frågan vad som Äxits starkaste sidor nämner han den fantastiska nosen och hans sätt att spåra.

– Han är extrem i nosarbetet och under spårning kan han försvinna i sin egen värld, berättar Adrian.

En insats under året då Äxits spårförmåga spelade en avgörande roll var när en 13-årig pojke försvann under en löptur en het sommardag. När Adrian och Äxit kom till platsen hade pojken varit borta i 3 timmar och kunde inte hittas trots att många hjälpt till i sökandet. Äxit började spåra och fann pojken på ett fält med högt gräs. Pojken var medvetslös på grund av värmeslag när han hittades och Adrian fick leda arbetet med att kyla ner honom och få dit ambulanspersonal, vilket räddade pojkens liv.

– Jag har tänkt mycket på den här insatsen i efterhand och det är sådana här händelser som gör allt arbete man lägger ner värt det, avslutar Adrian.

I vanliga fall får Årets polishund ta emot sitt pris på Stockholm Hundmässa. Men eftersom den ställts in på grund av pandemin kommer Äxit och Adrian att få ta emot sitt pris på MyDog 6–9 januari 2022 på Svenska Mässan i Göteborg. Prisutdelningen sker tillsammans med Årets narkotikasökhund, Årets sociala tjänstehund och Årets bragdhund. Föraren till Årets polishund får ett resestipendium och hunden får en stor fin rosett, ett smaskigt ben, ett vackert diplom och sex månaders hundfoder från Royal Canin samt en skön bädd från Bia Bädden.

Juryn bestod av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Klas Johansson, Polismyndigheten och Johan Petersson, Polisens Hundförarförbund.

Juryns motivering

Juryn har vid sammanträde den 25 oktober 2021 utsett polishunden Memorix Äxit till Årets polishund. Äxit är drygt 6 år och av rasen tysk schäferhund och tjänstgör som patrullhund i Region Mitt.

Äxit med sin förare Adrian Wallin kom i tjänst som ekipage i maj 2019. Adrian tjänstgör nu med sin andra patrullhund, då Äxit tagit vid efter den tidigare patrullhunden som på grund av ålder gick i pension.

Under nomineringsperioden 2020/2021 har patrullen ett brett spann där de både räddat liv och gripit misstänkt mördare, samt att Äxit har försvarat sin förare med kollegor i trångmål. Äxit har utfört det där lite extra såväl som det vardagliga, och har under perioden ett imponerande antal gripna och omhändertaganden.

En insats Äxit och Adrian gjort som särskilt sticker ut är där patrullen räddade livet på en

13-årig pojke som tappat medvetandet under en joggingtur och blivit liggandes i solen i flera timmar. I mycket oländig terräng hittade patrullen pojken i sista stund. Vid anträffandet var pojken mycket illa däran vilket ställde stora krav på Adrian. Genom att Adrian utöver att vara hundförare då också ledde insatsen för att få annan hjälp till platsen och samtidigt utförde livsuppehållande åtgärder räddades pojkens liv.

I sin personlighet är Äxit en intensiv och till viss del även en krävande hund. I sin roll som tjänstehund har Äxit verkligen funnit sin plats. Hans stora arbetsvilja och idoghet har resulterat i allt från noggrant nosarbete med funna små föremål till att agera i våldsamma situationer där han har försvarat sig själv, sin förare och hans kollegor.

I nomineringen har juryn särskilt beaktat patrullens engagemang, där Adrian genom att aktivt svara på alla slags anrop från ledningscentralen skapar förutsättningar på även sådant som till synes initialt inte verkar vara ett hundärende. En initiativförmåga och intuition som resulterar i att vara en mycket betydande resurs för polisverksamheten.

Äxit och Adrian är ett mycket väl fungerande ekipage och ett stort operativt stöd för både yttre och inre personal. Patrullen är med detta extraordinära representanter för polishundverksamheten.

Källa: Pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #skilsmässa

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.