Julen närmar sig – undvik julens faror – När bör jag kontakta veterinär?

Foto: pixabay

Julen närmar sig och förberedelserna har börjat i flera hushåll. Det julpyntas, bakas och lagas mat – något som kan vara väldigt intressant för våra fyrbenta vänner.

Saker som kan orsaka magbesvär

Julmaten är relativt fet och salt. Våra hundars magar har svårt för att hantera denna typ av mat. Om du vill låta din hund provsmaka julmaten är det därför viktigt att du begränsar dig och verkligen tänker på vad du ger till hunden. Är din hund känslig i magen bör du faktiskt avstå från att låta hunden provsmaka julmat. Hundens normala tarmflora rubbas lätt, vilket leder till kräkningar och diarré. Har man otur kan hundens bukspottkörtel bli överbelastad av all fet mat, vilket kan leda till en allvarlig och smärtsam inflammation, s.k. pankreatit.

Placera alltid bulldeg utom räckhåll eftersom det händer att hundar stjäl jäsande degar under julen. Det kan orsaka rejäla magsmärtor och hunden kan även bli berusad av alkoholen som bildas under jäsningsprocessen.

Saker som kan fastna i magtarmkanalen

Var uppmärksam på att alla tillagade ben som hunden kan tugga sönder och som bildar flisor kan skada magtarmkanalen. Revbenspjäll, fiskben, fågelskrov, viltbogar m.m. kan alltså orsaka allvarliga problem genom att fastna i halsen eller tarmen, eller orsaka skador på slemhinnorna. I värsta fall kan skadorna vara livshotande. Ge därför hellre hunden ett eget märgben eller ett tuggben avsett för hundar.

Här följer de sex vanligaste farorna man bör se upp med:

1. Julgodis

Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar och katter. Vid för stora doser ger det rytmrubbningar i hjärtat och kan leda till plötslig död. Vanliga symptom är kräkning och diarré. Nötter kan fastna på sin väg ut genom tarmen och om nöten är stor kan den istället fastna i matstrupen och orsaka kvävning. Russin är mycket giftigt för hundar och katter. Några få russin kan leda till akut njursvikt, ibland med dödlig utgång.

2. Julmat

Fet mat kan ge inflammation i bukspottkörteln. Det är en allvarlig sjukdom som i svåra fall kan leda till döden. Revbensspjäll och annat kött med ben kan leda till kräkningar och diarréer. Lök kan orsaka blodbrist med trötthet och nedsatt aptit som följd.

3. Giftiga växter

Flera av våra traditionella julväxter är giftiga. Följande växter bör man vara uppmärksam på: Julros, mistel, julstjärna, amaryllis, hyacint, lilja och oleander.

4. Levande ljus

En viftande hund- eller kattsvans kan lätt välta ett levande ljus och sätta fyr både på sig själv och på hemmet. Ställ ljusen utom räckhåll och lämna dem aldrig obevakade!

5. Julgran

Julgranskulor kan bjuda in till lek med skärskador i nos och tassar som följd. Gödningsmedel eller liknande i granens vatten kan förgifta din katt. Katter brukar tycka att det är spännande att dricka ur nya ”vattenskålar”.

6. Presentsnören och glitter

Ett presentsnöre eller julgransglitter kan vara lockande för en lekfull katt eller hund. Om snöret hamnar i tarmen kan det gå illa.

När bör jag kontakta veterinär?

Om din hund ätit något som du misstänker kan vara giftigt eller du är rädd för att din hund har svalt något som kan blockera tarmen ska du kontakta veterinär omedelbart. Giftiga saker bör som tumregel kräkas upp hos en veterinär redan inom 2 timmar efter förtäring så det är bråttom att reagera.

Vissa av försäkringsbolagen har en egen telefonlinje för veterinär rådgivning.

För akut rådgivning och behandling av sjukdom ska du dock alltid tala med jourhavande veterinär på en veterinärklinik. Ha telefonnumret till jour veterinär sparat i din mobil.

Vilka förebyggande saker vore bra att ha hemma under julen?

Många veterinärkliniker är stängda under helgdagarna och de som har öppet tar jouravgifter. En hel del av de besvär som uppstår under julhelgerna kan förebyggas. Skulle det ändå uppstå exempelvis mindre sårskador eller magbesvär kan du faktiskt göra ganska mycket på egen hand. Känner du dig osäker, eller ditt djur inte blir bättre trots egenvård bör du givetvis kontakta en veterinär.

Vid kräkning och diarré:

Vätskeersättning tex Oralade
Veterinär skonkost för magen
Korrigerande bakteriekultur för magtarmfloran
Rektaltermometer

Vid förstoppning:
Veterinär skonkost för magen
Laktulos (apoteket)
Microlax (apoteket)

Om djuret äter något olämpligt:
Vit sparris på burk (om djuret ätit något vasst)
Aktivt kol suspension (apoteket)

Vid stress:
Adaptil
Zylkene

Sårvård:
Klorhexidinlösning eller koksaltlösning
Bandagematerial eller förbandslåda
Pincett
Hundsko
Krage

Det är viktigt att vara påläst om vilka faror detta kan innebära för hundarna och katterna; giftiga blommor, mat som kan vara farligt för djuren, glaskulor i julgranen mm. Vetzoo påminner varje år om Vetzoo’s artikel där du kan läsa om julens faror för katt och hund så att du ska kunna undvika tråkiga veterinärbesök i juletider!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.