Sjuka hundar ska hållas isolerade i två veckor – Nu sprids kennelhosta

Foto: pixabay

Nu sprids kennelhosta i hela landet – Sjuka hundar ska hållas isolerade i två veckor.

Ett typiskt symptom är plötslig och kraftig hosta och det är vanligt att hundägaren tror att hunden satt något i halsen. FirstVet tipsar därför hur du som hundägare kan förebygga smittan men också vad du bör tänka på om din hund blir sjuk.

Det finns flera olika smittämnen som kan ge symtom på kennelhosta. Några vanliga smittämnen är parainfluensavirus, hundens respiratoriska coronavirus och bordetella bronchiseptica. Kennelhostan smittar bland annat genom att hundar hälsar på varandra, delar vattenskål och via människors händer. Hundar som träffar andra hundar löper därför en större risk att bli smittad. Smittorisken är också högre om det är trångt där hundarna vistas, vid kraftig stress eller om luftvägarnas naturliga försvar blir påverkat. Cigarettrök, dammig miljö eller kyla kan också öka risken.

Det tar cirka två till tio dagar från att hunden stött på smittan till dess att den blir sjuk. Dock blir långt ifrån alla hundar sjuka. Hunden kan inledningsvis ha lite feber och det kan rinna klar vätska ur nosen. Ett annat vanligt symtom är hosta som kan vara så intensiv att hunden får upp vitaktigt slem. Ofta hostar hunden främst vid ansträngning, nattetid eller när den kliver upp på morgonen. Tryck på luftstrupen kan också orsaka hostning, som exempelvis vid drag av kopplet. Om hunden tappar sitt normala allmäntillstånd bör veterinär kontaktas.

Om din hund har träffat en annan hund som hostar bör du inte låta den träffa några andra hundar på 14 dagar – detta eftersom hunden kan smitta innan den själv börjat hosta.

– Om du misstänker att din hund har kennelhosta är det bra att låta hunden ta det lugnare än vanligt. Ta kortare promenader och undvik att träffa andra hundar. Ett annat tips är att använda sele eftersom halsbandet kan utlösa hostattacker om hunden drar i kopplet. Det kan också vara bra att kontrollera hundens kroppstemperatur dagligen. Om hunden får feber, blir hängig eller inte vill äta eller dricka bör veterinär kontaktas, säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.

Vid hosta rekommenderar SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) att djuret inte träffar andra hundar på minst 14 dagar från det att hostan startade. Om din hund har träffat en annan hund som hostar bör du inte låta den träffa några andra hundar på tio dagar – detta eftersom hunden kan smitta innan den själv börjat hosta. Hundar som träffar många andra hundar rekommenderas att vaccineras mot kennelhosta. Det är dock viktigt att komma ihåg att vaccinationen inte är en garanti för att hunden inte blir sjuk och att även vaccinerade hundar kan sprida sjukdomen.

Då bör du kontakta veterinären:


Feber
Kontakta veterinär om hunden har feber, normal kroppstemperatur bör ligga på runt 38–39
grader

Avvikande andning
Andas hunden snabbare än normalt (mer än 30 andetag per minut) eller har svårt att andas bör veterinär kontaktas.

Avvikande mat- och dryckesvanor
Se till att hunden dricker och äter som vanligt och kontakta veterinär om något avviker från det normala.

Allmän nedstämdhet
Om hunden har låg energi under en längre tid bör veterinär kontaktas.

Läs mer om kennelhosta på FirstVets hemsida.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.