Coronaviruset sprider sig hos rådjur och andra djur. Forskare oroar sig för vad det betyder för människor

Foto: pixabay

Forskare har hittat SARS-CoV-2-spridningar bland vitsvanshjortar och andra vilda djur i USA.

Människor är den troliga källan, men det betyder inte att viruset inte kan utvecklas bland dessa djur och sedan spridas tillbaka till människor, och forskarna är oroliga över vad denna spridning betyder för risken för framtida pandemier.


Det råder ingen tvekan om att Covid-19, viruset som orsakade den pågående pandemin, kom från ett djur – nästan säkert en fladdermus. Och den rådande vetenskapliga uppfattningen är att det som en mellanvärd, ett djur av något slag, som infekterades av en fladdermus eller fladdermöss och sedan infekterade människor.

Det är också tydligt att människor kan smitta djur. Husdjur som katter, djurparksdjur som gorillor och snöleoparder och odlad mink kan alla bli smittade. Flera fall har rapporterats, och bevis på förändringar i virus som infekterar mink har lett till massutslaktning av dessa djur på pälsfarmer.

Den senaste arten som fångat biologers uppmärksamhet är vitsvanshjortar. Det är lite förvånande att vilda rådjur skulle bli smittade av viruset från människor.

Teori om hur smittan sprids från människor

”Om någon kanske biter i ett äpple och kastar det eller ens om man nyser i en näsduk och tappar den”, spekulerades det av Dr Suresh Kuchipudi från Animal Diagnostic Laboratory vid Pennsylvania State University, som hjälpte till att leda en studie publicerad tidigare denna månad, som fann en tredjedel av hjorten som de testade i Iowa mellan september 2020 och januari 2021 som visade tecken på infektion, skriver CNN.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.