Adopterade två hundvalpar, dog efter bara fem dagar i Sverige

 

Foto: pixabay

Jelena och Jennifer adopterade var sin gatuhundvalp från en hjälporganisation via sociala medier. Fem dagar senare var båda valparna döda. Antalet hundadoptioner har ökat lavinartat.

Antalet hundadoptioner har ökat lavinartat de senaste fem åren, och trots veterinärernas larm ser trenden inte ut att avta. ”Folk tycker det låter vettigt tills de ser en söt valp”, säger djurskyddsinspektören Sonia Ögren Kull till GP.

Totalt kom det samtidigt fyra valpar till Arlanda, varav tre stycken dog, en av dem dog i hemmet. Den fjärde överlevde med hjälp av intensivvård.

Dyr veterinärfaktura

Utöver de 13 000 kronor som Jennifer hade betalat för hunden fick hon även en veterinärfaktura på 55 000 kronor. Jelena hade totalt lagt ut 25 000 kronor. Adoptionsförmedlingen gick till slut med på att betala tillbaka sammanlagt 12 000 kronor efter en långdragen tvist.

Hjälporganisationen samlade in pengar och behöll dem

I samband med att valparna insjuknade startade hjälporganisationen en swish insamling och bad om att de snabbt behöver få in 80 000 kronor. Det var meningen att pengarna skulle gå till Jennifer och Jelenas valpars veterinärkostnader men istället ändrar hjälporganisationen swishnumret tilll sig själv, efter att några kända influencers hade delat insamlingen på sina sociala medier. Jennifer och Jelena får aldrig veta hur mycket pengar som samlades in.

Många hundar rymmer eller är instabila

Då den nya ägaren tar emot hunden är den oftast är rädd och trött, mottagandet sker ofta direkt på en parkeringsplats. Många hundar rymmer redan vid ankomsten och andra hundar blir ”vandringspokaler”.

Hundarna fungerar inte i sina nya hem, om det finns barn i familjen och de märker att hundarna är rädda, flyttas hundarna till nästa hem och så fortsätter det. Länsstyrelsen har till och med fått ta bort införda gatuhundar för att de varit så psykiskt instabila.

Sveriges veterinärmedicinska anstalt varnar för riskerna med att adoptera gatuhundar och Jordbruksverket avråder från att importera gatuhundar på grund av smittorisken.

Länsveterinär Helen Haaranen Loor på länsstyrelsen avråder också, av en annan anledning.

– Ja definitivt. Du vet inte vad du får. Du tar in en hund som kanske har varit med om oerhörda trauman. Du utsätter den för en transport och för omplacering. Det är att utsätta den för ett psykiskt lidande, säger hon till SVT.

Prover som tagits i Norge visar att det inte går att lita på att vaccinationerna som står i hundens medhavda djurpass stämmer.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #dashingdogs

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.