Så tar du reda på om din veterinär är ”prickad”

Foto: pixabay

Man har de senaste åren sett en svag ökning av anmälningar till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Förra året fick Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård in 244 ärenden. Det är 19 fler än föregående år. En veterinär fick en varning. 34 erinringar delades ut, varav övervägande delen var till veterinärer.

Du kan lätt själva kolla upp om en veterinär har tilldelats en varning eller erinran genom att kontakta vetansvar@jordbruksverket.se

I princip alla veterinärer känner en kollega som tagit livet av sig, säger Magnus Rosenquist förbundsdirektör på Sveriges Veterinärförbund.

Det är mänskligt att fela, säg den människa som aldrig har gjort något fel?

Fel i vården sker både inom humanvård men också inom djursjukvården. Vi tycker att man i första hand skall prata med den veterinär eller veterinärklinik där man upplever att ens djur har blivit felbehandlad.

Om ett djur dör efter en felbehandling så är det ju oåterkalleligt, ingenting i världen kan återbringa djuret till livet tillbaka. Då kan det kännas som en liten tröst att veterinären får en tillrättavisning, men för många kan det räcka med att prata med veterinären i fråga och gå igenom vad som gick fel och bearbeta förlusten på det viset. Att göra en anmälan mot en veterinär kan bli en väldigt lång process och riva upp såren som precis har börjat läka.

Hur var och en agerar i en sådan situation är upp till var och en, det är dock bra att sätta sig ner med veterinären och prata igenom det som hänt. Veterinäryrket är oftast ett kall i livet och många veterinärer lider idag av psykiska problem på grund av dåligt bemötande av kunderna och rädslan över att bli anmälda. Veterinärer svartmålas också i olika grupper på facebook och sociala medier.

Källa: Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård och Veterinärmagazinet

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.