Hundtricks som tävlingsform

Sandra och Noel. Här läser han vad som står och utför sedan trickset utan att jag pratar eller visar med handsignaler. Fotograf: Gessica Wijk G.W’s Foto

Hundtricks som tävlingsform – En hundsport som fullkomligt exploderat via internet och socialamedier.

Vi fick en intervju med Sandra Svensson som är 39 år och bor tillsammans med sin familj söder om Helsingborg.
Sandra fick sin första hund när hon fyllde 16 år och har alltid älskat djur, men det är hundar som ligger närmst hennes hjärta.
Sandras första riktigt starka minne av hundsport var när hon fick se och uppleva freestyle på My Dog i Göteborg. Det var verkligen helt fantastiskt! En kombinationen av hund, dans, samarbete, musik, tricks och glädje. Det återspeglade verkligen både henne och hennes hund, minns Sandra. Sandra blev inspirerad och började söka efter kurser, men hon hittade inget i Skåne. Då var utbudet av hundsporter inte som idag.

När Sandra var 25 år skaffade hon sin första chihuahua ett val hon aldrig har ångrat, sedan dess har denna fantastiska lilla hundras ägt hennes hjärta. När Sandra blev kroniskt sjuk förändrades hennes liv och blev väldigt begränsat, så även alternativen för hundträning. Därav blev mest att hon tränade lite tricks hemma i köket eller ute i trädgården. Men mer än så blev det inte.

Av en händelse såg Sandra en onlinebaserad utmaning via en hundskola på Facebook. Det rörde sig om 21 dagar med 1 aktivitet / utmaning att genomföra under promenaden eller hemma. Sandra var först tveksam, men tog sedan kontakt med ägaren och förklarade sin situation och hennes sjukdom. Sandra berättar att tjejen hon pratade med var underbar och att hon då bestämde sig för att testa utmaningen vilken hon upplevde riktigt kul! När den utmaningen var klar var hon såld! Det var så uppskattat av Noel och Sandra hade aldrig tidigare sett honom så glad. Han fullkomligt älskade att träna dessa små trick, de fick en kontakt och ett samspel som Sandra aldrig kunde drömma om, hon såg också alla positiva effekter som deras tricksträning gav. Han fick bättre kroppskännedom och koordination. Muskeluppbyggnaden och rörlighet blev bättre, det fanns helt enkelt bara positiva saker med tricksträning.

Sandra sökte vidare och hittade Do More With Your Dog (DMWYD ) i USA. Det var nu som de verkligen började träna tricks. Här fick man listor med moment, olika svårighetsgrader på tricksen och 6 olika nivåerna. Man tränar in ett visst antal tricks, filmar tricksen och skickar sedan in filmerna. En certifierad trickdog instruktör (CTDI ) bedömer sedan tricksen via filmerna. Det finns numera svenska sparkteam som har utbildade CTDI via USA som kan hjälpa till med bedömningarna. Titlarna man kan ta är officiella i många andra länder och kommer därmed in i hundarnas stamtavla, precis som resultaten från utställning och många andra hundsporter.

Dante hoppar genom en rockring Fotograf: Gessica Wijk
G.W’s Foto

Sandras chihuahuahane Noel, som är 2,5 år är en väldigt lugn och harmonisk hund som alltid gör sitt yttersta. Favorit tricksen är att stå på händer och att rulla in sig i saker. Noel har tagit Grand champion trickdog titeln som är den högsta nivån samt blivit professionell animal actor i USA. Noel klarade nyligen att träna in 200 tricks, 120 av dessa filmades, bedömdes och godkändes via Chihuahuacirkeln i Sverige och blev därmed professionell chihuahua. Han har också gjort sitt första fotojobb, en produktreklam för ett företag.

Dante som är Sandras andra chihuahua och 9 mån har även han börjat med tricks. Dante är full av liv och energi och gör allt för godis. Favorit tricksen är snabb slalom och hoppsnurr i luften. Han blev nyligen klar på nivå 2 med 45 inövade och godkända tricks. Dante är också tränad i animal acting och numera tilldelad titeln som Professionell animal actor i USA.

Det är så fantastiskt med hundar och deras personligheter och Sandra är övertygad om att ALLA hundar kan lära sig tricksa. En önskan är att tricks som hundsport blir officiellt i Sverige inom en snar framtid. Svenska hundtrickklubben SHTK jobbar för att alla ”hundtrickare” i Sverige ska få en plattform tillsammans som bygger gemenskap samt att så småningom kunna ta officiella titlar inom denna sport. Till dess kommer det att bli inofficiella prov.


Är man intresserad av att veta mer kan man besöka:

Länk till Sandras instagram
www.shtk.se
www.domorewhityourdog.com

Ett stort TACK till Sandra för alla fina bilder! Vi önskar Sandra, Noel och Dante lycka till!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #trix #tricks

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Hundtricks som tävlingsform

 1. Dick Svensson skriver:

  Så trevliga hundar. De verkligen älskar att trycka, så duktiga

  • Stoffe skriver:

   Sååå jävla stolt över dig min fru, du e sååå jävla grym o snygg som fan e du åsse:)

   En galet stolt man

 2. Kristoffer Svensson skriver:

  Sååå jäkla stolt över dig min älskade fru, du e sååå duktig o du förtjänar all uppmärksamhet du kan få:)) o snygg som attan e du åsse;)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.