Länsstyrelsen säljer de 14 omhändertagna hundarna

Foto: pixabay

Förvaltningsrätten har beslutat att de 14 hundar som omhändertogs på Öresundsbron i september ska säljas. Länsstyrelsen Skåne kommer nu att arbeta för att verkställa beslutet.

–Länsstyrelsen kommer inte att överklaga domen. Vi konstaterar att förvaltningsrätten inte prövat förhållandena som gällde vid omhändertagandet, utan läget som gäller nu när hundarna har varit omhändertagna i flera månader. Då finns ingen grund för oss att överklaga, och det skulle vara olyckligt för hundarna. Det är beklagligt för alla inblandade att processen har tagit så lång tid, säger Juha Toropainen, länsveterinär på Länsstyrelsen Skåne.

Att hålla hundarna uppstallade har kostat omkring 350.000 kronor. En räkning på kostnaden kommer att riktas till djurhållaren, det vill säga personen som transporterade hundarna till Sverige.

–Förvaltningsrättens beslut innebär att Länsstyrelsen ska sälja hundarna. För att minimera riskerna avmaskar vi och vaccinerar hundarna mot rabies och andra sjukdomar innan de säljs. Länsstyrelsen följer den process vi alltid använder oss av vid försäljningar och arbetar för att välja den köpare som är lämpligast, säger Ola Svensson, chef för djur- och livsmedelsenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen har under pandemin konstaterat att det skett en ökning av olovliga hundtransporter till Skåne.

–Det här är ett ärende som alla har förlorat på. Hundarna har fått stå uppstallade väldigt länge, privatpersoner har medverkat till att ta in hundar utan giltiga pass eller vaccinationer och domstolen räknar dem inte som ägare. För dem och för samhällets del har det kostat stora pengar. Vi vill uppmana hundköpare att verkligen se till att inte medverka till olovliga hundtransporter. Ställ frågor och se till att alla papper är i ordning. Att köpa en hund är ett viktigt beslut – ta inga risker, säger Juha Toropainen.

Källa: Länsstyrelsen

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.