Många djur blir lämnade övergivna i Ukraina

Foto: pixabay

Många har tvingats lämna sina djur kvar i Ukraina, trots EU-kommissionens uppmaning till länderna att tillfälligt lätta på restriktioner vad gäller införsel av djur.

Flera EU länder däribland Finland, Slovakien, Polen, Ungern och Rumänien har följt rådet och tillfälligt lättat på de krav som gäller för katter och hundar som är på flykt med sina ägare från Ukraina. Denna uppmaning tillåter flyktingar att ta med sig sina husdjur utan krav på vaccination, blodprover och registrering.

Enligt Statens jordbruksverk är Ukraina ett högriskland för rabies. Jordbruksverket jobbar just nu med vilka åtgärder som behöver vidtas för att inte få in rabies och andra sjukdomar från djuren som kommer med flyktingar från Ukraina till Sverige. 

När som helst kan det komma personer från Ukraina med sällskapsdjur som inte uppfyller kraven, men Jordbruksverket tänker inte släppa in hundar med oklar rabiesstatus fritt i landet. Jordbruksverket jobbar för är att den här risken ska minimeras.  

Källa: DN, Nyheter24 och Iltalehti

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #ukraina

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.