Årets första huggormsbett på hund – Så här gör du om hunden blir huggormsbiten

Foto: Agria

Med sol och värme är årets första huggormsbett här och den drabbade hunden är hemmahörande i Gottskär mellan Göteborg och Varberg. Varje år drabbas tusentals hundar och katter av huggormsbett, som djurägare gäller det att vara uppmärksam på symtomen. Förra året inträffade flest fall i Stockholms län, Västra Götaland, Södermanland och Uppsala län.

Under 2021 drabbades fler än 2000 hundar och ett tusental katter i landet av huggormsbett.  Allra flest fall inträffade i Stockholms län, Västra Götaland, Södermanland och Uppsala län. 

– Vi kan räkna med att många hundar och katter kommer att drabbas av ormbett i år. De flesta repar sig, men varje år avlider ett mindre antal hundar medan katter oftast klarar sig bättre, säger Patrik Olsson, hundexpert och affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Symtom på ormbett
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden kan sprida sig uppåt benet.

Så här gör du om hunden blir huggormsbiten:

  • Försök att bära hunden till hemmet eller bilen för att undvika att giftet sprids
  • Håll den i stillhet och låt den vila
  • Sök snarast kontakt med veterinär
  • Veterinären kan ge hunden smärtstillande och vätska under ett par dagar vid behov. I vissa fall kan hunden behöva motgift

Vilka skador kan husdjuret få av ormbett?
Graden av skada beror på mängden gift som injiceras. Vissa fall av ormbett leder enbart till smärtsam svullnad i bettområdet, men i andra fall uppstår skador på djurets inre organ.

Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila. Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.

Källa: Agria

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennel #huggorm

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.