Åtminstone 1 000 husdjur har kommit från Ukraina utan kontroll

Foto: Unsplash

Jordbruksverket har registrerat cirka 300 ärenden med sällskapsdjur som flyktingar från Ukraina haft med sig till Sverige sedan kriget bröt ut mot Ryssland i februari. Misstanke finns om att många flera sällskapsdjur har förts in i Sverige utan kontroll.

Jordbruksverket misstänker att minst 1000 sällskapsdjur har förts in i Sverige utan kontroll, informationen har inte nått alla och kapaciteten över kontroller har inte funnits.

Jordbruksverket jobbar intensivt med att informera om att man måste anmäla sin ankomst med ett sällskapsdjur vid tullen och att man måste uppsöka veterinär för nödvändiga vaccinationer och eventuell karantän.

27 000 flyktingar från Ukraina har hittills kommit till Sverige sedan februari enligt Migrationsverket och man tror att ca 5-10 procent av dem har haft med sig sällskapsdjur. Tullen har inte hunnit kontrollera alla djur som har passerat gränsen.

Sällskapsdjur som kommer in till Sverige från högriskland för rabies ska vara id-märkta och ha godkänd dokumentation på att de är vaccinerade mot rabies, har godkända blodprovsresultat tidigast 30 dagar efter vaccinationen och att det har gått minst tre månader efter blodprovskontrollen innan de får komma in i EU och Sverige.

Just nu har Jordbruksverket utfärdat ett undantag och högst 5 sällskapsdjur får komma in tillsammans med sin ägare från de krigshärjade Ukraina. Det finns en risk att sällskapsdjuren som har kommit in i Sverige från Ukraina kan vara smittade av rabies. Därför bör alla djur kontrolleras av tullen och en veterinär. Djuren kan också bära på andra sjukdomar som de behöver behandling för.

Jordbruksverket avråder starkt från att man åker ner till Ukraina och hämtar hem gatuhundar eller andra sällskapsdjur. Dessa undantas inte från reglerna om import av djur och kan komma att avlivas vid gränsen då dessa inte kan skickas tillbaka till ursprungslandet.

Källa: Veterinärmagazinet

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.