Hundägare upplever veterinärkostnader som mest utmanande

Foto: pixabay

Årets Husdjursbarometern visar att majoriteten av de tillfrågade ser sina husdjur som familjemedlemmar och att man till och med skulle välja sitt husdjur framför sin partner.

Husdjursbarometern undersöker husdjursägares vanor och inställning till frågor som rör bland annat sällskap, mat och motion. Arken Zoo vänder sig till alla djur och husdjursägare och väljer därför att från och med i år utöka omfattningen av den årliga barometern.

Ser husdjuren som familjemedlemmar
Tvärtemot vad man kan tro, skaffade de flesta tillfrågade sitt husdjur innan 2019, det vill säga innan pandemin. Många av husdjuren i undersökningen är också 5–10 år. Precis som föregående år visar undersökningen att en klar majoritet av djurägarna upplever att husdjur skänker glädje (64 procent) och samtidigt bidrar till att minska stress (50 procent) och känsla av ensamhet (47 procent)..

Undersökningen visar ett fortsatt starkt engagemang hos Sveriges mattar och hussar där hela 72 procent uppger att de vanligtvis har med sig husdjuren när de tar en fika och 74 procent avslöjar att de mer än gärna pratar om sitt husdjur.

Prioriterar husdjur framför partner
Orsaken till att man skaffar husdjur varierar och undersökningen visar att de tre vanligaste anledningarna är att djur gör oss glada (68 procent), att man har vuxit upp med husdjur och det är en naturlig del av tillvaron (44 procent) och att det alltid är någon som möter en med glatt humör. En betydande andel husdjursägare upplever också att man delar personlighetsdrag med sitt husdjur (34 procent) eller till och med liknar varandra (12 procent).

– I undersökningen svarar 20 procent av de tillfrågade att de tänker på sitt husdjur oftare än sin partner. Dessutom uppger hela 43 procent att de skulle välja husdjuret före partnern om man inte kommer överens. Det säger en hel del om husdjursägares engagemang, säger Sarah Frelin Ekvall.

Husdjurens betydelse blir också tydligt när det visar sig att över hälften (58 procent) får dåligt samvete om husdjuret lämnas ensamt hemma. Hela 68 procent av husdjursägarna svarar också att man på något sätt väljer att uppmärksamma sitt husdjurs födelsedag, vilket man tagit fasta på i Arken Zoos egen medlemsklubb där husdjuren kan få en gåva på födelsedagen.

Familjemedlem – utmaningar till trots
Husdjursbarometern har också gjort en djupdykning i vad hund- respektive kattägare upplever som största utmaningarna. Hundägare upplever veterinärkostnader (37 procent), att lämna hunden ensam (34 procent) och att träna hunden så den uppför sig (17 procent) som mest utmanade. Kattägare i sin tur uppger pälsfällning (32 procent), förstörda möbler (28 procent) och omkostnader (23 procent) som de största utmaningarna.

Flera av utmaningarna går att relatera till hälsa, både mental och fysisk. Mental stimulering kan underlätta när man måste lämna djuren ensamma och kan minska risken att något förstörs. Veterinärkostnader hos ett hälsosamt husdjur kan hållas nere med rätt foder, genom att se efter klor och päls och ge gott om motion. För människor bryr sig om sina husdjur, vilket inte minst återspeglas i topp tre av egenskaperna husdjursägarna uppger hos sina husdjur; att de är kärleksfulla (53 procent), smarta (35 procent) och lojala (32 procent).

– Husdjur är idag en naturlig del av vår tillvaro. De är älskade familjemedlemmar som håller oss sällskap och som vi gärna pratar om, umgås med och som följer med oss när det är möjligt. De är helt enkelt en del av familjen, säger Sarah Frelin Ekvall.

Om undersökningen:

Husdjursbarometern är en årlig undersökning som undersöker husdjursägares vanor och inställningar och frågor som bland annat rör relationen till husdjuret, införskaffandet av husdjuret, foder och utrustning och mycket mer. Husdjursbarometern 2022 har genomförts i Sverige, Norge och Finland av YouGov på uppdrag av Arken Zoo. Totalt tillfrågades 1 008 husdjursägare i Sverige, 1 020 i Norge och 1 008 i Finland under perioden 21 februari – 2 mars 2022.

Källa: Arken Zoo

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.