Hundens beteende styrs inte av rasen

Foto: pixabay

Ny forskning visar att hundens ras har mindre betydelse för hundens beteende. Inte ens 10% av personligheten har med hundens ras att göra, visar studien.

Forskningen gjordes om kopplingen mellan ras och beteende hos hundar, där forskarna fokuserade på vardagsbeteende. Forskningen presenterades i tidningen Science och handlade om hur lekfull, följsam, kontaktsökande och social hundarna var. Tjänstehundar har inte medverkat i studien.

DN skriver om forskningen och citerar den svenskättade professorn i ryggradsdjurens genetik, Elinor Karlsson vid University of Massachusetts Medical School i USA ”Vi människor är väldigt duktiga på att se mönster, även när det inte finns några mönster att se”.

Nästan 20 000 hundar och 18 000 hundägare har medverkat i studien, varav 2 000 har gentestats, även blandraser har ingått. I de flesta fall hade ägarna själva ingen aning om hundarnas härstamning. På så sätt minskade risken att ägarnas relation till hunden skulle vara påverkad av förutfattade meningar.

Det som verkligen skiljer dagens raser åt är ju utseendet, för det är vad man i stor utsträckning har avlat på de senaste kanske 200 åren. Då får man en väldigt stor flora av olika utseenden, men en uttunnad skala av beteenden, säger Åke Hedhammar, veterinär och professor emeritus vid SLU, till DN.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.