Varning för TikTok trenden med lila schampo till hundar

Foto: pixabay

Bisarrt nog har en ny TikTok-trend dykt upp med hundägare som använder lila schampo på sina hundar. Även om detta kan tyckas ofarligt, har den plötsliga ”fluga” orsakat oro hos veterinären på tails.com eftersom ”kemikalierna i produkten orsakar hudirritation”.

Dr Sean McCormack varnar husdjursägare för farorna med att använda schampon som inte är speciellt framtagna för användning på hundar eftersom de kan få allvarliga hälsokonsekvenser. Alternativt har teamet på tails.com gett sina bästa tips för att hålla din hund snygg och fräsch.

Varför kan lila schampo vara skadligt för din hund

Skillnaden mellan hundpäls och människohår

Hundar är mer känsliga för ingredienserna som finns i mänskligt schampo. Att använda mänskligt schampo på hundar kan orsaka irritation, vilket gör huden torr, flagnande och mer sårbar för parasiter, bakterier och virus.

Varför mänskligt schampo inte är bra för hundar

Irritation orsakad av att använda starka gifter kan uppmuntra överdriven klåda, vilket kan resultera i skrubbsår och sår som bildas på huden och en ökad risk för bakteriell infektion. Detta kan orsaka många olika hudrelaterade problem för din hund.

Lila schampo innehåller höga halter av citronsyra, en ingrediens i citronsaft, som spelar en roll för att göra håret ljusare. Även om citronsyra är säker att konsumera för människor, är höga nivåer inte lämpliga för hundar, vilket orsakar irritation, orolig mage och kan till och med vara giftiga.

Vad ska jag använda för att bada min hund med istället?

Hundar ansar sin päls genom att slicka, vilket kan leda till skadliga konsekvenser om deras päls är belagd med sura kemikalier. Det finns hundvänliga produkter som gör pälsen ljusare, och lämnar absolut ingen ursäkt för att bada din hund i kemikalier avsedda för människohår.

Många produkter designade för mänskligt bruk lämnar skadliga giftiga rester på din hunds päls som kan torka ut och intensifiera eventuella redan existerande problem.

Sulfater som finns i lila schampo irriterar ofta mänsklig hud. Detta kan hända med hundar som tvättas i lila schampo, istället för naturliga hundvänliga schampo som har skapats speciellt för dem.

Använd rätt schampo

Det är viktigt att du undviker att använda mänskligt schampo på din hund. Kemikalierna som vi lägger på vårt hår är inte bra för att hålla din hunds päls ren och kan potentiellt vara skadliga för deras päls och hud.

Det finns massor av kvalitets- och prisvärda hundschampon tillgängliga i butiker och online, men om du inte kan hitta hundschampo, så kan du använda babyschampo, eftersom dessa tenderar att vara milda och inte innehåller några skadliga kemikalier.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.