Idag hyllar vi hundar och katter som räddar liv – internationella bloddonationsdagen

 

Foto: pixabay

Visste du att din hund eller katt kan rädda livet på andra djur genom att donera blod? Precis som när människor skadas eller blir sjuka så kan våra husdjur hamna i situationer där blodtransfusion gör skillnaden mellan liv och död. På den internationella donationsdagen den 14 juni vill Agria Djurförsäkring passa på att hylla alla katter och hundar som hjälper andra djur när olyckan är framme!

– Jag tror att det är få husdjursägare som vet att de kan hjälpa andra katter och hundar i en nödsituation. Alla donatorer är riktiga hjältar och deras insatser kan göra skillnaden mellan liv och död i ett kritiskt läge, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria Djurförsäkring.

Blodgivning är en viktig handling för djurens hälsa

Precis som inom humanvården kan tillgången på blod vara livsavgörande om exempelvis en hund eller katt blir påkörd, drabbas av förgiftning eller infektion. Hundar har 8 olika blodgrupper, medan katterna har tre. Behovet av flera olika blodgrupper gör att välfyllda blodbanker från olika individer i hela landet är en oersättlig tillgång. 

Vilka hundar och katter kan ge blod?

Alla djur kan inte bli blodgivare, men många lever upp till de krav som ställs. Djuret ska vara självklart vara fullt friskt, vaccinerad och tikar ska inte vara eller ha varit dräktiga. Det ska heller aldrig mottagit en blodtransfusion eller utsatts för kontakter med utländska djur via exempelvis avel eller utlandsresor. Hundar ska vara mellan 1-4 år vid första donationstillfället. Hundar ska vara av en större hundras och väga minst 27 kilo, medan katterna ska väga minst 5 kilo och vara innekatter. Alla donatorer måste kunna ligga stilla på sidan under blodtappningen.

Hur går det till att donera blod?

Börja med att söka info på nätet eller kontakta din närmsta veterinärklinik, de som inte tar emot egna tappningar kan tipsa om vart du ska vända dig. Själva bloddonationen går på några minuter då hunden ligger på sidan och blodet tas från hundens halsven. Därefter ska hunden ta det lugnt under resten av dagen.

De flesta hundar ger blod 3-4 gånger på år, medan katter kan vara aktivare med 4-6 donationer per år. Varje klinik bestämmer själv om och hur djurägaren får någon typ av ersättning.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.