8 hundar dog av värmeslag i Sverige

Foto: pixabay

Solen gassar i stora delar av landet och det kan vara livsfarligt för både människor och djur att vistas ute i värmen. Flera hundar har dött av värmeslag i år än tidigare år.

Under första halvan av 2022 avled åtta hundar och 23 fick veterinärvård till följd av värmeslag. Det är nästan dubbelt så många som under hela 2021, visar siffror från Agria djurförsäkring.

Så undviker du att överhetta din hund

  • Lämna aldrig hunden ensam i bilen.
  • Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten.
  • Se till att hunden lägger sig i skuggan om du måste ha den med ute en varm dag.
  • Var extra försiktig med gamla, sjuka och trubbnosiga hundar.
  • Rasta hunden tidiga morgnar innan solen har gått upp eller sena kvällar då det är svalare.
  • Tänk på att asfalt blir väldigt varm och kan skada hundens tassar.
  • Tänk på att det kan bli väldigt varmt på bussar och andra transportmedel.
  • Även hundar kan bränna sig i solen, så var försiktig.

Undvik att springa eller cykla med hunden när det är varmt ute. Gå inte heller långpromenader där hunden inte regelbundet kan få tillgång till vila, skugga och friskt vatten. Då det är som varmast bör promenader tas morgon och kväll när det är svalt ute.

Vissa hundar med tjock päls kan må bättre av att pälsen klipps kort under de varmaste månaderna.

Vid lindriga former av värmeslag kan djurägaren ibland själv behandla för att få ned kroppstemperaturen innan veterinär uppsöks.

Kontakta alltid veterinär för att få bekräftat att det verkligen rör sig om en lättare form av värmeslag, samtidigt som du flyttar hunden till en sval och skuggig plats och påbörjar nedkylning. Erbjud kallt vatten och håll hunden i stillhet. Duscha hunden med ljummet vatten (det får absolut inte vara iskallt) eller lägg våta handdukar med ljummet vatten på hunden. Handdukarna bör bytas ofta och läggas så att de når ljumskar, armhålor, trampdynor och huvud. Hunden får inte kylas ned för snabbt, temperatursänkningen måste ske successivt.

Kontrollera kroppstemperaturen var 5:e minut, med en termometer i analöppningen. Fortsätt nedkylningen tills temperaturen har kommit ned till ungefär 39,5 ˚C. Mer än så bör hunden inte kylas ned, annars kan konsekvensen bli att hunden istället får för låg kroppstemperatur eftersom kroppen fortsätter att kylas ned även efter att behandlingen avslutats. Även efter lättare former av värmeslag måste veterinär uppsökas, oavsett hur hunden mår.

Ge aldrig febernedsättande mediciner vid värmeslag! Värmeslag är inte samma sak som feber och dessa mediciner kan ytterligare förvärra hundens tillstånd.

  • Blir hunden allmänpåverkad åk till veterinären för att få hjälp med att sänka hundens kroppstemperatur. Beroende på hundens tillstånd kan dropp och medicinering behövas.

Källa: FirstVet, Agria djurförsäkring och SVD

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #hundensvecka

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.