WHO: människa har smittat en hund med apkoppor

Foto: pixabay

För första gången har en människa smittat en hund med apkoppor. Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar alla som är infekterade av apkoppor att undvika kontakt med djur.

Enligt tidningen The Guardian så är det två män som har smittat deras deras italienska vinthund som de bor tillsammans med i Paris. Enligt Rosamund Lewis, WHO:s tekniska ledare för apkoppor är det första fallet som rapporterats av överföring från människa till djur.

Männen som sov i samma säng som hunden ska ha upptäckt sår på hunden tolv dagar efter att de själva hade börjat uppleva symptom på apkoppor. Man kunde senare konstatera att hunden bar på samma virus som sina ägare.

Riskerar att mutera

Flera experter har varit förberedda på att det fanns en risk för att en sådan smittoöverföring skulle kunna ske och när det väl har skett finns det en risk att viruset muterar på ett farligare sätt. Man vill inte att sjukdomar flyttar från en art till en annan och sedan förblir i den arten och flyttar runt inom en ny art.

WHO uppmanar också de som är smittade av viruset att ta hand om sina sopor på ett sådant sätt att inte gnagare och andra djur kan komma åt dem och på så vis bli smittade av apkoppor.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #apkoppor

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.