Kända konstverk med hundar

Foto: Pexels

Människor och hundar har utvecklat en unik relation genom historien. Hundar har ofta beskrivits som människans bästa vän och många hundägare betraktar sina fyrbenta vänner som en integrerad del av deras familj. Relationen mellan hundar och människor har också skildrats i kulturens och konstens värld. Nedan kan du läsa om kända konstverk där hundar har en framträdande roll.

“A Friend in Need”/ ”Dogs Playing Poker,” Cassius Macellus Coolidge

Den amerikanske konstnären Cassius Macellus Coolidge är skaparen bakom det världsberömda konstverket ”A Friend in Need” som är bättre känt under det informella namnet ”Dogs Playing Poker”. Som namnet antyder föreställer denna målning några hundar som träder in i den mänskliga rollen som pokerspelare och sitter vid ett spelbord. Motivet blev så pass populärt att Coolidge utförde hela 16 liknande tavlor under slutet av 1800-talet. Konstverken har föra förvånande inspirerat flera generationer människor till att spela poker. Vidare har dessa ikoniska konstverk blivit hett eftertraktade föremål för allehanda konstsamlare. Exempelvis såldes konstverket Poker Game från 1894 för 650 000 dollar (drygt 7 miljoner svenska kronor) vid en auktion år 2015.

“Head of a Dog,” Edvard Munch

Den kände norske målaren Edvard Munch förknippas internationellt vanligtvis med konstverket Skriet som kan upplevas i den norska huvudstaden Oslo. Munch var samtidigt något av en excentrisk person med en stor kärlek för hundar. Munchs nära relation med hundar resulterade bland annat i målningen ”Head of a Dog.” Som det framgår av namnet så är målningens motiv ett hundhuvud. Munch tillbringade de sista åren av sitt liv mer i sällskap med hundar än med människor. Det florerade rykten i Norge om att Munch exempelvis brukade gå på bio tillsammans med sina fyrbenta vänner. Munch sägs ha låtit sina hundar avgöra om en film var bra eller dålig. Om hunden skällde under föreställningen, uppfattade Munch detta som ett tecken på att filmen var dålig och lämnade därmed biolokalen tillsammans med sin hundvän.

“Le Chien,” Pablo Picasso

Den kände spanske konstnären Pablo Picasso var en central figur i kubismen, en abstrakt konststil som växte fram i Europa under början av 1900-talet. Picassos turbulenta  kärleksrelationer i den mänskliga världen stod i bjärt kontrast till konstnärens dedikerade kärlek till sina hundar. Spanjoren var speciellt förtjust i sin tax Lump. Picasso och Lump var oskiljaktiga vänner och konstnären dedikerade sin målning ”Le Chien” (hunden) till sin fyrbente vän. Deras unika vänskap blomstrade under en rad år och Lump dog endast tio dagar innan den store spanske konstnären avled i mars 1973.

”Luncheon of the Boating Party,” Pierre-Auguste Renoir

Pierre-Auguste Renoir var en känd fransk konstnär som var aktiv under 1800-talet i en konststil som blev känd under namnet impressionismen. Renoirs konst kännetecknades av en livsoptimism som betonade det vackra i tillvaron som landskap men även hundar. Renoirs kända målning ”Luncheon on the Boating Party” utforskar relationen mellan människa och hund. Konstverket föreställer en dam som tar hand om en söt svart skotsk terrier. Detta var inte det enda av Renoirs konstverk som var inspirerade av hundar. Fransmannen målade även konstverket ”Hundhuvud” som likt Picassos verk mycket riktigt föreställer ett hundhuvud.

”Itzcruintli dog with me,” Frida Kahlo

Frida Kahlo var en världsberömd mexikansk feministisk konstnär som var aktiv under 1900-talet. Kahlo var en stor hundvän vilket bland annat resulterade i att inte mindre än 55 av hennes 153 tavlor inkluderar hundar. Hennes kanske mest kända konstverk är ”Itzcruintli dog with me.” Som namnet avslöjar föreställer denna målning konstnärinnan tillsammans med hennes älskade Itzcuintli hund. Kahlos privata liv kantades av mycket sorg och hon blev barnlös efter att ha råkat ut för en allvarlig bussolycka. En del bedömare har spekulerat att hennes stora passion för hundar var en kompensation för de barn som hon önskade få men aldrig födde under sitt liv.

”Gästabudet i Levis hus”, Paolo Veronese

Det skulle vara ett misstag att tro att vänskapen mellan människa och hund var en skapelse från nyare tider. Paolo Veronese var en känd konstnär som var verksam i den italienska handelsstaden Venedig under renässansen. Hans kända målning ”Gästabudet i Levs hus” är en blandning av religiösa motiv med Jesus sista måltid och vardagslivet i Venedig och inkluderar en hund. Målningens ursprungliga namn var faktiskt ”Den sista måltiden” men Kyrkan hade invändningar mot hunden på konstverket och krävde att den skulle ersättas med Maria Magdalena. Veronese som tydligen föredrog hundar och vardagslivet vägrade ta bort hunden men istället blev verket känt under namnet Gästabudet i Levis hus.

Slutsats                                                                                                                         

Nära relationer har etablerats genom historien mellan människor och hundar. Konstens värld har på olika sätt undersökt de unika banden mellan människa och hund. Exempel på kända konstverk med ett tydligt hundtema är ”Le Chien”, ”Dogs Playing Poker”, ”Head of a Dog” och ”Itzcruintli dog with me.”

I samarbete med 888.poker.se 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.