Nilfebersmyggan i Halland – sprider både sjukdom och död

Pixabay

Nilfebersmyggan har siktats i Halland, Nilfebersmyggan har spridit West Nile-viruset i flera länder i södra Europa, vilket lett till både sjukdom och dödsfall. Redan för 6 år sedan hittades myggan i Skåne och nu i Halland. Experter säger att myggan också kommer att finnas i Göteborg inom en snar framtid.

Nilfebersmyggan flyger runt även på dagen i solsken och i vind, den söker upp sitt byte och biter även på stranden i solen, där vanliga myggor rör sig oftast i skuggan och på kvällar.

Nilfebersmyggan biter även fåglar, och kan då få i sig West Nile-virus, som de i sin tur sprider till människor. West Nile Fever är en virussjukdom som kan ge influensaliknande symtom som feber, huvud- och muskelvärk, illamående och kräkningar. I sällsynta fall leder sjukdomen till hjärnhinneinflammation.

I flera länder i Europa har viruset orsakat sjukdom. I Italien, Grekland, Rumänien och Serbien har personer dött efter att de blivit sjuka, enligt tidningen GP.

Virus symptom även hos hundar

Symtomen på eventuell West Nile Virus uppstår efter att hunden är biten av myggan och viruset går in i blodflödet. Inkubationsperioden kan vara mellan 24 timmar och några dagar. Efter inkubationstiden kommer symtom att uppstå.

Var uppmärksam på:

Förhöjd feber, som kan bestå i flera dagar

  • Muskelsmärta och svaghet
  • Hudutslag
  • Svullna lymfkörtlar som du kan palpera vid hundens nacke eller nära axlarna.
  • Dessa symtom kan ibland misstas för influensa symptom. Symptomen kan vara mildare eller svårare, beroende på hur din hund reagerar på viruset och hur starkt hundens immunförsvar är. Vissa hundar kan utveckla encefalit, som är inflammation i hjärnan och kan vara dödlig om den inte behandlas. Hundar med nedsatt immunförsvar är mer benägna att utveckla mer allvarliga symptom när de smittats med viruset, enligt Petsnatureworld.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #hundutställning #inoff #restaurang

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.