Hunden Argos – en symbol för djurens lojalitet

Odysseus återkomst av Louis Frédéric Schützenberger (1884).

Argos – Världslitteraturens första hundskildring, om Odysseus trogna hund Argos som blir en symbol för djurens lojalitet.

Odysseus, är en av den grekiske litteraturens stora hjältar. Odysseus var en av de legendariska greker som deltog vid det krig i Troja som skildras av Homeros i Iliaden. Odysseus var borta i 20 år och utsattes för många prövningar på vägen hem till sin älskade Penelope sitt älskade Ithaka. Väl hemma hade alla trott att Odysseus varit död i många år och han möttes av 100 friare som alla ville åt Penelope.

Odysseus klär ut sig till en tiggare och tillsammans med svinaherden Eumaios ger de sig iväg till Odysseus palats. På vägen ser de en smutsig gammal hund, som vid åsynen av dem lyfter på huvudet och spetsar sina öron. Det är hunden Argos som Odysseus en gång hade uppfostrat själva. En gång hade Argos jagat vilda getter, rådjur och hare, men sedan hans herre hade lämnat honom för att gå ut i krig låg nu Argos på en bädd av gödsel från mulor och oxar. Den nu så olyckliga Argos, vars päls var täckt av smuts och avföring och flugor och insekter och var oigenkännlig för Odysseus. Argos gör en ansats att vifta på svansen då han ser Odysseus, som han genast känner igen trots förklädnaden till en tiggare. Argos hade så gärna gått sin herre till mötes men hans svaghet hindrar honom. Odysseus ser hunden och torkar en tår och uttalar följande ord:

Det är underligt att se denna hund liggandes i smutsen. Han har ett vackert yttre, men duger han till jakt, eller är han endast en sällskapshund? Svinaherden svarar honom att denna hund har ägts av en man som dött i krig. Eumaios säger, om hunden fortfarande skulle varit lika vacker och energisk som när hans ägare drog till Troja skulle du häpna över hans snabbhet och styrka. Vidare säger han att ett villebråd aldrig lyckades undkomma Argos och att han var väldigt skicklig på att spåra. Men nu är hunden illa däran, eftersom ägaren dog i fjärran och de slarviga tjänarna missköter honom.

Därefter går Odysseus och Eumaios in i palatset. Argos blev så tillintetgjord av vetskapen av att hans husse inte känner igen honom efter 20 års väntan, så han dör av sorg.

Odysseus och Argos på ett romerskt mynt från 82 f.Kr.

Källa: Garum, Gudar & Gladiatorer och Wikipedia

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #blocket #smuggelhund #hundsäljare #köpahund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.