Allt flera hundar omplaceras – men SKK-hundarna trotsar trenden

SKK-hundarna trotsar trenden – omplaceringarna sjunker. Hundar registrerade i Svenska Kennelklubben står emot den allmänna trenden med ett ökat antal omplaceringar i kölvattnet på efterfrågeboomen under pandemin. Tvärtom sjunker antalet ägarbyten för hundar som är registrerade i SKK.

Fram till den 30 september hade siffran för omplacerade SKK-registrerade hundar minskat med 8 procent, jämfört med samma period förra året. Tittar man däremot på alla hundar i Sverige har antalet omplaceringar ökat med ungefär 4,5 procent under samma period, visar Jordbruksverkets data. JBV registrerar alla hundar, oavsett bakgrund, medan Svenska Kennelklubben i huvudsak registrerar valpar uppfödda av medlemmar.

”Siffrorna understryker ännu en gång hur viktig en seriös och engagerad uppfödare är. Både för att ge valpen de bästa förutsättningarna från start och för att säkerställa att valpen får en engagerad och långsiktig ny familj”, säger Svenska Kennelklubbens vd Kees de Jong.

I somras rapporterade medier att antalet omplacerade hundar ökat, vilket sammanfallit med att många gått tillbaka till att jobba från sin arbetsplats. Efterfrågan på hundar exploderade under pandemin men den största ökningen kom under 2020 då efterfrågan vida översteg antalet hundar födda av SKK-anslutna uppfödare. Bland annat ledde det till ökad smuggling av hundar. Tack vare hemarbete kunde många SKK-uppfödare tidigarelägga planerade kullar och bättre matcha efterfrågan under 2021. SKK-registrerade valpar utgör drygt 70 procent av nyregistreringarna i JBV varje år.

Väl förberedda hem

”SKKs uppfödare lyckades – med den fördröjning en god avelsplanering innebär – att tillgodose en ökad efterfrågan, samtidigt som de säkerställde att så många valpar som möjligt hamnade i väl förberedda, långsiktiga hem. Det är en bedrift. Faktum är att vi har haft sjunkande omplaceringssiffror både före, under och nu i efterdyningarna av pandemin. Våra uppfödare har alla skäl att vara stolta över sitt arbete”, säger Kees de Jong.

Trots att pandemin stängde ned det mesta av klubbverksamheten inom Svenska Kennelklubben, fortsatte SKKs uppfödare och deras valpköpare också att försöka meritera sina hundar på de sätt som fanns att tillgå. Samtidigt som de följde restriktioner bland annat på sammankomster och resor. Under pandemins första år 2020 ökade till exempel antalet nya viltspårsprovschampion med drygt 29 procent från föregående år.

Beteende- och personlighetsbeskrivning hund fick sig ett rejält uppsving 2021 och antalet beskrivningar steg med drygt 26 procent till 4 240 jämfört med året innan. Ökningen av genomförda BPH ser glädjande nog ut att hålla i sig. 5 825 hundar exteriörbedömdes under 2021, upp från 943 under 2020. Exteriörbedömningarna infördes för att ersätta den exteriöra utvärdering i förhållande till hundrasens standard, som annars genomförs på hundutställningar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #blocket #smuggelhund #hundsäljare #köpahund #snällarehundsverige

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.