Hunden Lundy har utsetts till Årets polishund 2022

Foto: Per Sandberg

Tyska schäferhunden Försvarsmaktens Lundy har utsetts till Årets polishund 2022. Hon får priset för sitt arbete med att bekämpa gängkriminaliteten kopplad till narkotikahandeln i Eskilstuna.

Lundy och hennes förare Jimmy Larsson har tillsammans visat en ”extraordinär förmåga att hitta vapen och narkotika”, skriver juryn i sin motivering. En insats av stor betydelse är till exempel anträffandet av ett vapen som användes vid en dödsskjutning på öppen gata i Eskilstuna, vilket ledde till gripandet av en misstänkt gärningsman. Lundy tjänstgör som patrullhund tillsammans med sin förare Jimmy Larsson i Region Öst med Eskilstuna som bas.

”Genom systematiskt arbete, som många gånger är egeninitierat, har patrullen hittat en mängd vapen, och därigenom förhindrat skjutningar samt påvisat fynd som lett till gripanden för grova brott”, skriver juryn.

Lundy, som blir sex år i december, kom till Jimmy Larsson sommaren 2019. Hon var då en väldigt självständig hund som tyckte att hon kunde bäst själv, berättar han. Efter att ha arbetat ihop sig till ett team klarade Lundy i december 2019 provet för att komma i tjänst och de har arbetat tillsammans sedan dess.

”Det känns jätteroligt, både att vinna och att vårt arbete uppmärksammas. Det är såklart även en stor ära”, säger Jimmy samtidigt som han berömmer Lundy för hennes enorma vilja att arbeta och att använda nosen. Han tillägger att hon älskar sitt jobb så mycket att hon ofta även hittar narkotika på fritiden.

Utmärkelsen Årets polishund har delats ut sedan 1988 för att uppmärksamma polishundens ovärderliga arbete som utbildad tjänstehund. Utmärkelsen är även ett erkännande för hundföraren, som lägger ned ett enormt arbete både på jobbet och privat.

Juryn för Årets polishund består av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Johan Petersson, Polisens Hundförarförbund och Klas Johansson, Polismyndigheten. Lundy kommer att få sin utmärkelse på Stockholm Hundmässa i december, då även Årets narkotikasökhund, Årets sociala tjänstehund och Årets bragdhund premieras.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #vetzoo #hundmode

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.