SE UPP med vägsalt på hundens tassar

Vi är många hundägare som instämmer i att vägsaltet är ett gissel för hundens tassar, helst hade vi sett att man nöjer sig med att sanda gångbanor och trottoarer. Varför ska man salta, det blir bara en sörja och hunden får stora problem med tassarna och det är giftigt för hunden att slicka i sig saltet från tassarna.

Ta hand om hundens tassar i vinter

Snö, slask och salt kan skapa smärtsamma sprickor i hundens trampdynor. Under vintern är det därför bra att ägna hundens tassar lite extra uppmärksamhet. Så här gör du för att förebygga problem.

Vintern kan vara tuff för ömtåliga tassar. Hård skare på snön, is och fruset underlag kan slita på de annars mjuka trampdynorna. Bor du i en stad där det saltas mot halka på vintern kan saltet, om du har otur, skapa sprickor i tassarna som irriterar och besvärar. Som tur är kan du ganska enkelt förebygga och komma till rätta med problemen om du upptäcker dem i tid. En daglig koll av tassar och trampdynor är att rekommendera.

Förebyggande tassvård för hunden

Välskötta tassar har bättre förutsättningar att stå emot väder och vind. Har du en hund med mycket päls mellan trampdynorna bör du ansa regelbundet. På så vis torkar tassarna snabbare när hunden kommer in och hunden slipper isklumpar mellan trampdynorna. Se också till att hålla klorna i bra skick genom att klippa klorna regelbundet. För långa klor kan fastna och få hunden att belasta tassarna fel.

Smörj hundens tassar med tassalva

Om din hund har torra tassar kan du smörja in trampdynorna med en fet salva för att förebygga problem med sprickor. Det finns speciell tassalva i många djurbutiker. Tänk på att smörja tassarna när du planerar vara inomhus en stund, så att salvan hinner gå in i huden innan ni ger er ut i snö och slask. Håll ett öga på hunden eller avled med någonting gott precis när du behandlat tassarna, annars finns risk för att hunden slickar bort all salva från tassarna.

Vägsalt torkar ut hundens tassar

Om ni går på saltade vägar är det bra om du spolar av hundens tassar efter promenaden. Vägsaltet torkar nämligen ut trampdynorna om det får vara kvar. Kommer saltet in i sprickor i tassarna kan det dessutom svida till ordentligt – om hunden blir plötsligt halt på promenaden kan vägsaltet vara boven.

Har du en hund som får stora problem med sprickor i tassarna eller drabbas av köldkramp när temperaturen faller kan hundskor vara ett alternativ. Det finns både enkla plastmodeller som håller väta borta och lite mer robusta modeller som håller tassarna varma.

Mer om köldkramp och förfrysningsskador

Lagom med vintermotion

Det är härligt att motionera tillsammans med hunden i skidspåret, men kom ihåg att det kan vara jobbigt för hunden att pulsa i djup snö, särskilt om benen är korta. Anpassa turen efter hundens kondition och förmåga.

Källa. Agria

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.