Flera skäl att välja bort fyrverkerier

Så här dagarna innan nyår är det dags att påminna alla om vilka konsekvenser fyrverkeri har på våra djur, natur och på oss människor.

Skogens djur flyr för sina liv då de blir skrämda av fyrverkeripjäserna. Har du någon gång gått ut tidigt på morgonen den 1 januari och lyssnat efter fåglarnas kvitter? Du kommer att mötas av en obehaglig tystnad, inte en fågel syns till inte ett vilt djur, alla har flytt i panik på grund av det obehag och dödsångest som vi människor framkallar hos djuren genom att vi firar in det nya året med fyrverkerier.

I Spanien mätte forskare halterna av luftföroreningar efter ett stort nyårsfyrverkeri och fann kraftigt höjda halter av svaveldioxid, det där som orsakar sura regn men också irriterar ögon och slemhinnor. Halterna av kvävedioxid steg också rejält. Kvävedioxid orsakar också sura regn, men bidrar samtidigt till övergödningen av havet.

Panik, matvägran och lugnande medel

Många av Sveriges cirka 940 000 hundar påverkas när fyrverkerierna skjuts iväg. Varje år skräms hundar, så illa att de aldrig återhämtar sig. När skjutandet brakar loss grips de av panik och ångest. De skakar av rädsla, vägrar att äta och rasta sig. Det ligger och trycker i mörka hörn och värsta fall kan de fly i panik och skada både sig själva och andra. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljudet som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande. Tusentals hundar behöver medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar loss.

Håll din hund kopplad även om den är van vid smällare så kan den lugnaste hund också bli överraskad, skrämd slita sig och springa iväg!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.