Regeringen vill flytta ledarhundsverksamheten ­– SRF kritiskt

Regeringen kommer föreslå att ansvaret för ledarhundsverksamheten ska flyttas från Synskadades Riksförbund, SRF, till Myndigheten för delaktighet. Det skulle innebära att man river upp en välfungerande verksamhet som utförts i över 15 år.
­­­­­ – Vi är besvikna på regeringen som vill flytta en väl fungerande verksamhet från Synskadades Riksförbund till byråkrater på en myndighet, säger Niklas Mattsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund.

Sedan 2006 har SRF ansvaret för ledarhundsverksamheten enligt en särskild lag (2005:340). Enligt lagen har vi myndighetsansvar gällande att besluta om dispositionsrätt, tilldelning och återtagande av ledarhund.

Ledarhundsverksamheten innehåller också många andra delar. Det handlar bland annat om att se till att rätt ledarhund hamnar hos rätt förare, genomföra kurser för ledarhundsförare, ansvara för support i samverkan med våra upphandlade leverantörer och ge ledarhundsförare råd och stöd i veterinära frågor. Verksamheten innefattar även flera olika kompetensområden, varav vissa är unika i Sverige.

I juni föreslog socialdepartementet en ny lag som innebär att myndighetsutövningen och all annan verksamhet som rör ledarhundar ska föras över från SRF till en förvaltningsmyndighet. Verksamheten föreslås flyttas till den statliga Myndigheten för delaktighet, MFD.

Den 24/1 träffade SRF socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall med medarbetare och regeringen gav beskedet att man går vidare med lagförslaget.  

När förslaget gick ut på remiss var många remissinstanser kritiska till en flytt. SRF är bekymrade över regeringens beslut som, om det verkställs, river upp en välfungerande verksamhet som legat hos SRF i över 15 år.

– Vi är besvikna på regeringen som vill flytta en väl fungerande verksamhet från Synskadades Riksförbund till byråkrater på en myndighet. Det är vi som sitter på den unika expertisen men vi kommer fortsätta driva vår sak för att ledarhundsverksamheten blir kvar hos oss på SRF, säger Niklas Mattsson.

En farhåga kring en eventuell flytt av ansvaret för ledarhundsverksamheten är att matchningen kommer försämras. SRF har jobbat tydligt med att rätt hund ska hamna med rätt förare medan MFD verkar tydligare vilja utgå från ett renodlat kösystem, där hundar ska fördelas enligt löpande band utifrån en lista.

Det främsta argumentet för att flytta verksamheten från SRF handlar om att regeringen anser att myndighetsuppdrag ska skötas av myndigheter. Men då missas att det finns fler exempel på intresseorganisationer som också är myndighetsutövare, så som a-kassorna, Svenska kyrkan och Riksidrottsförbundet.

– Varför vill socialdepartementet slå sönder en välfungerande verksamhet? Vi har helhetsperspektivet som behövs och dessutom tar det tid att bygga upp den specialkompetens som krävs. Synskadade i behov av ledarhund riskerar att hamna i kläm, säger Niklas Mattsson.

Enligt regeringens planering ska en lagrådsremiss finnas klar i april och en proposition läggas fram i riksdagen i början av juni. Den nya lagen ska sedan träda i kraft redan den 1 januari 2024.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #malmö #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.