Nytt cyniskt sätt att smuggla in hundvalpar

Foto: Tullverket

Rekordmånga hundar stoppades 2022

Tullverket stoppade under förra året 552 hundar från att komma in i Sverige. Det är 29 fler än 2021 då 523 hundar stoppades vid gränsen. Men det är inte bara misstänkta smuggelhundar som ligger bakom ökningen. Rysslands krig i Ukraina gjorde att många flyktingar hade med sig sina fyrbenta familjemedlemmar. Samtidigt har ett nytt cyniskt sätt att smuggla in hundar avslöjats.

Dräktiga smuggelhundar

Tullverket noterade under 2022 ett nytt cyniskt sätt att smuggla in hundvalpar. I augusti stoppas en bil vid Öresundsbron. I bagageutrymmet hittar tulltjänstemännen burar med fem hundar i dåligt skick varav flera dessutom var synbart dräktiga.

Föraren hävdar att han ska besöka en vän i Stockholm och sedan återvända till Ungern med sina hundar. Eftersom han inte vet vad hundarna heter och hundpassen är ofullständiga, grips mannen misstänkt för grov smuggling.

Mannen häktas och i september åtalas han för att i kommersiellt syfte ha fört in fem dräktiga hundar i landet. Åklagaren menar att smugglingen ska betecknas som grov eftersom mannen transporterat hundarna på ett inhumant sätt och varit medveten om att hundpassen var felaktiga. Grov hundsmuggling brukar i liknande fall resultera i mellan sex till nio månaders fängelse.

Tre månaders fängelse

Malmö tingsrätt höll dock inte med åklagaren om att gärningen var grov utan dömde i oktober mannen för smuggling av normalgraden till tre månaders fängelse.

– Visst kan man tycka att det är lite märkligt att mannen inte dömdes för grov smuggling med tanke på den cyniska hanteringen av de fem dräktiga hundarna. Men man får vara nöjd med att han ändå dömdes till fängelse, säger Håkan Hansson.

Alla fem hundarna visade sig vara dräktiga och avlivades av länsveterinär efter beslut av Jordbruksverket.

Tips till hundköpare

Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Håkan Hansson på Tullverket

Håkan Hansson har några råd till alla som funderar på att köpa en hund:

  • Köp inte en valp via nätet som du gör med andra produkter. Köp från uppfödare i Sverige eller via seriösa kontakter.
  • Var inte blåögd, en sjuk hund kan kosta dig tiotusentals kronor i veterinärvård.
  • Det är efterfrågan som styr. Vi på Tullverket eller andra myndigheter kan inte stoppa den här illegala verksamheten om människor fortsätter att köpa smuggelhundar.

Källa: Pressmeddelande Tullverket

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #malmö #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.