Nederländerna vill förbjuda flera hund och kattraser

Hundar med kort nosparti och katter med vikta öron. Flera av dessa raser kan förbjudas i Nederländerna. – Det borde hända något i Norge också, säger en hundexpert.

”Inget husdjur ska behöva lida för sitt utseende.”

Detta tillkännagivande kom på fredagen från Piet Adema, minister för jordbruk, natur och livsmedelskvalitet i Nederländerna. Regeringen kommer nu att förbjuda flera hund- och kattraser med kort nosparti och katter med vikta öron. Dessa raser har stora hälsoproblem på grund av sitt utseende, anser regeringen.

Förslaget innebär både innehavsförbud och utställningsförbud. Det kommer också att innebära ett handels- och importförbud.

Dessa raser kan bli förbjudna i Nederländerna:


De berörda raserna anges inte i kungörelsen. Men vissa hundraser med kort nosparti och hälsoproblem inkluderar dessa raser:

Mops
Engelsk och fransk bulldogg
Cavalier King Charles Spaniel
Pekingese
King Charles spaniel


Kattraser med vikta öron och hälsoproblem:

Scottish Fold
British Fold

Vill förbjuda hundraser med kort nosparti i sociala medier

I propositionen föreslår regeringen också ett förbud mot att visa upp husdjur med ett skadligt utseende i annonser eller sociala medier. Listan över raser kommer att börja liten skala, men kommer förmodligen att bli allt fler

Förbudet kan komma att gälla även i Norge


I Norge råder för närvarande förbud mot hundraser som kan vara farliga. Detta gäller även blandningar av dessa raser, eller blandningar av hundar och vargar registrerade i Norge av Norsk Kennelklubb (NKK) efter 1 januari 2003.
Men ett Nederländskt förbud kan komma att gälla även i Norge, skriver Aftenposten

.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #malmö #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.