Experten avslöjar husdjurens kärleksspråk

Kommunikation är nyckeln till ett sunt förhållande, och att lära känna någons kärleksspråk kan vara det första steget för att skapa ett starkare band. Och det gäller inte bara människor. Teorin om de fem kärleksspråken kommer ursprungligen från parterapeuten och författaren Gary Chapman, som skrivit flera böcker i ämnet. Den går ut på att människor visar kärlek på fem olika sätt – bekräftande ord, kvalitetstid, gåvor, tjänster och fysisk beröring.

I dag visar ny statistik från ManyPets, att hela 77 % av djurägare i Sverige är övertygade om att husdjur också har sitt eget kärleksspråk. 62 % är säkra på att deras husdjur försöker kommunicera vad de tänker och känner, och det vanligaste kärleksspråket bland husdjuren är fysisk beröring (49,6 %), medan kvalitetstid kommer på andra plats (26,5 %) följt av bekräftande ord och beröm (19,4 %).

Det visar sig dessutom att djuren är väldigt populära samtalspartners. Det är faktiskt en tredjedel av djurägarna (33,7 %) som föredrar att prata med sitt husdjur framför någon annan – inklusive sina vänner (17 %), släktingar (6 %) och kollegor (1 %).

Kirsten Ronngren, veterinär och djurexpert på ManyPets, avslöjar hur man identifierar sitt husdjurs kärleksspråk och delar med sig av sina tips för hur man som människa bäst svarar på djurets kärleksspråk.

Kirsten Ronngrens 5 bästa tips för hur du kommunicerar med ditt husdjur på deras kärleksspråk:

Ljuva läten (Bekräftande ord)

Blir du välkomnad av sköna skall när du kliver in genom dörren? Eller får du en jamande serenad medan du fyller upp matskålen? Hundar och katter med detta kärleksspråk är ofta högljudda i sin uppskattning av dig – och de älskar att höra din röst tillbaka.

-Ibland öronbedövande, men alltid bedårande, svarar dessa husdjur väldigt bra på träning och beröm, så se till att alltid ge dem verbal, positiv pepp. Detta innebär också att de är uppmärksamma på när tonläget i din röst ändras. Att använda din rösts olika register hjälper ditt husdjur att lära sig och förstå vad du försöker säga till dem. Husdjur som lugnas av din röst kan också trivas med bakgrundsljud som radio när de är ensamma hemma för att hålla dem lugna, säger Kirsten Ronngren

  Lektid (Kvalitetstid)

  Hundar och katter som har lektid som kärleksspråk älskar att göra allt tillsammans med dig oavsett aktivitet. Dessa pälsklingar vill ha din uppmärksamhet 24/7 och visar kärlek genom att försöka aktivera dig. Så bli inte förvånad om du får en boll knät eller en hör en krukväxt falla i golvet. Netflix kan vänta – det är dags att leka!

  -Husdjur som kommunicerar genom detta kärleksspråk vill vara i din närhet och kan få problem om de lämnas ensamma för länge. Om detta är ditt husdjurs kärleksspråk är det viktigt att ta sig tid att leka tillsammans – de älskar mänskligt sällskap och kan till exempel väcka dig extra tidigt för att visa dig sin tillgivenhet. Det är viktigt att se till att de har fått tillräckligt med motion och mental stimulans innan du lämnar hemmet, säger Kirsten Ronngren.

   Klapp och gos (Fysisk beröring)

   Hundar och katter med detta kärleksspråk vill ha en sak mer än något annat – kroppskontakt. De stryker sig ofta mot dig och det är inte ovanligt att det bjuds på en och annan tassmassage eller tungkyss från dessa kärlekstörstande pälsbollar.

   -Visa ditt husdjur kärlek genom att klappa, krama och klia dem i överflöd – detta kan också verka lugnande i för både dig och djuret i stressade situationer. Att se till att ge ditt husdjur fysisk bekräftelse och ömhet är viktigt, särskilt när det befinner sig i okända områden, säger Kirsten Ronngren.

   Oväntade gåvor (Gåvor)

   Du kanske inte tycker att en gåva i form av en levande mus eller en smutsig pinne är det mest kärleksfulla ett husdjur kan ge dig. Men tänk om. För pälsklingar med detta kärleksspråk motsvarar gåvor som dessa en bukett rosor eller frukost på sängen. Gåvor från trädgården (oavsett hur leriga) är en kärleksgest – och de älskar dessutom att få gåvor av dig i gengäld.

   -Oroa dig inte, att kommunicera med ditt husdjur på detta språk behöver inte innefatta en mus eller lera på hallmattan. Det kan innebära att du bjuder dem på en enkel hemlagad godisbit eller att ni tillsammans leker med deras favoritleksak. Hundar med det här kärleksspråket reagerar också bra på godis och belöning under träning, så se till att alltid ha fickorna fulla med godsaker, säger Kirsten Ronngren.

   En hjälpande tass (Tjänster)

   Här har vi din lilla (eller stora) hjälpreda som följer dig vart du än går. De älskar att sitta med (och gärna på) din dator när du jobbar hemma och agerar din fyrbenta och ibland distraherande kollega. Dessa pälsklingar är intuitiva och vet alltid när du har en dålig dag – du kan alltid förvänta dig ett tröstande, lurvig tass i knät när du känner dig nere.

   -Att erbjuda ditt husdjur fysiska och verbala tecken på tillgivenhet under dessa stunder är ett utmärkt sätt att visa ditt husdjur att du uppskattar dem. Att visa uppskattning genom dina egna handlingar, från en lång promenad utomhus till att ge fysisk tröst i stressiga situationer, är ett bra sätt att visa att du finns där och att du bryr dig, säger Kirsten Ronngren.

   DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

   #hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

   Husdjur
   Husdjur
   Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

   Lämna ett svar

   Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.