Veterinärens tips – motionera med hunden

Bild: AniCura

Motionera med din hund – veterinärens tips. Många vill komma ut och motionera både sig själv och hunden. Det går jättefint att jogga och åka skidor med sin hund, men man bör tänka på en del saker för att det ska bli glädjefyllt även för hunden.

Att vara ute och åka skidor, jogga eller cykla med sin hund är ett fint sätt att aktivera både sig själv och hunden. Motion är också viktigt för att hålla hunden frisk. Men det finns en del saker att tänka på i samband med en skidtur eller en joggingrunda i spåret.

– Låt motionsdosen öka successivt och var observant på vad hunden verkar orka med. Hundar klarar ofta mer än vi tror – och det gäller även mindre hundar – men för att det ska fungera fint därute behöver de känna att motionsrundan är någonting roligt. Särskilt om hunden är ovan vid att springa längre sträckor är det viktigt att ta det försiktigt i början, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.

Det gäller också att undvika att hunden skadar sig. Både underlaget och utrustningen kan utgöra risker för hunden när ni är ute.

– En viktig sak är att inte ha ett vanligt halsband, utan skaffa en sele som passar hunden. Detta för att inte orsaka kraftiga ryck i hundens nacke om du råkar falla eller snubbla på något. Farten och kraften gör att ett sådant ryck kan skada hunden rejält om den har ett vanligt halsband. Om hunden gärna vill dra när du åker skidor eller joggar så är en sele nödvändigt. Sen bör man också vara observant på underlaget. Hård asfalt eller skare kan slita ordentligt på trampdynorna. Och se till att hunden inte kommer i vägen för vassa skidkanter, säger Sandra Douglas.

Veterinärens tips – motionera med hund

  • Kolla att det är tillåtet att ha hund med sig. Ibland är exempelvis skidspåren förbjudna för hundar.
  • Skaffa en sele till hunden. Den fördelar kraften och minskar risken för skador.
  • Ta det lugnt de första gångerna och var observant på vad hunden orkar. Det ska vara en rolig upplevelse för er båda.
  • Rasta hunden innan motionsturen så att den har fått göra ifrån sig. Om hunden vill stanna under motionspasset så låt den göra det.
  • De främsta skaderiskerna är vassa skidkanter samt hård asfalt och skare som kan skada trampdynorna vid en längre tur.
  • Se till att det finns vatten till hunden när ni kommer hem efter motionsrundan. Massage är också bra för trötta muskler.
  • Visa hänsyn till andra och håll avstånd. Det finns de som blir rädda om en hund närmar sig.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.