Anders Hallgren om TV-programmet Hundar utan hyfs

Anders Hallgren, hundpyskolog

Man blir bara så trött…

Det sänds ett nytt TV-program om hundar, Hundar utan hyfs. Det är ungefär som de tidigare programmen vi matats med, hundar som beter sig illa och en tränare som straffar dem och – vips så är de lydiga. Hela tiden med ett pekfinger mot hundägaren som sägs vara alldeles för snäll.

Vi tycker att de här uppfostringsprogrammen är så orättvisa mot hundarna, för att inte ett ord nämns om varför hundarna beter sig illa, inte ett ord om orsakerna bakom deras beteende. Vi har tränat hundar utan hämmande straff i många år. Vi fokuserar på orsakerna bakom hundarnas beteende – och det finns många.

Den vanligaste orsaken är att hundarna är understimulerade, de vilar för många timmar per dygn och får energiöverskott som får dem att dra i kopplet, skälla på hundar, ignorera matte och husse och andra beteendeproblem. På andra plats kommer smärta som är vanligare än man tror (se Allt om hundpsykologi, AH Books). En liten irriterande smärta kan stressa en hund ganska så mycket. När man aktiverar den understimulerade hunden och botar hunden som har ont så försvinner problemen automatiskt, utan dominans, disciplin och straffande.

Kan man inte göra en stressanalys och en smärtanalys så borde man inte få ge råd om hundträning! Mina studenter får lära sig dessa saker och har stor framgång i sitt arbete med att få hundar fria från beteendeproblem och må bra – utan straff och tvång.

Den hundträning som visas på TV bygger på quickfix-metoder, mest straff och dominans, vilket leder till att hundarna blir passiviserade. En hundägare tolkar detta som att hunden har blivit lugnare, men den har bara mist sin känsla av kontroll i sitt liv.

Man blir bara så trött av att gång på gång se hundträning som bara är fokuserad på att dämpa symtom och som inte tar minsta hänsyn till orsakerna.

Vill man ha en glad och frejdig hund eller en ledsen och underdånig?

Insändare: Anders Hallgren och  Ginger Sundin Hallgren

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.