Länsstyrelsen ökar tillsynen av lösspringande hundar

Under de senaste åren har Länsstyrelsen sett en ökning av lösspringande hundar, både i skyddade områden och i naturen i stort. Just nu är det extra känsligt, eftersom djurlivet har naturen som sin barnkammare under våren. Djuren behöver ha frid och ro för att föda sina ungar, säger Karl Hallkvist, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne och ansvarig för tillsynsprojektet.

I de skånska nationalparkerna och många naturreservat råder koppeltvång året om. Och under tiden från 1 mars till 20 augusti råder det förbud mot lösspringande hundar i all natur.

–        Tyvärr ser vi en ökande okunskap eller brist på respekt för uttrycket ”inte störa-inte förstöra”. Det kan räcka med ett ögonblicks ouppmärksamhet för att en hund ska förstöra en fågelhäckning. För vilda djur är det som att möta en varg och om det sker flera gånger dagligen skapar det en enorm stress, säger Karl Hallqvist.

I länet finns ett tiotal naturvårdsvakter, de flesta i Länsstyrelsens regi, men även hos vissa kommuner och föreningar. De utbildas av polisen och har befogenhet att se till att föreskrifterna för ett naturområde följs. Sedan 2018 har Länsstyrelsen dessutom tagit över tillsynen av hund och katt. Det innebär bland annat att Länsstyrelsen kan omhänderta lösspringande hundar.

–        Naturvårdsvakterna har chipläsare och kan läsa av vem som äger hunden. Om vi träffar på en lösspringande hund, omhändertar vi den och lämnar in den som hittegods till polisen. Ägaren får då hämta ut sin hund från förvaret och vi skickar en åtalsanmälan till polisen. Är ägaren i närheten hoppas vi att det räcker med en tillsägelse, men det kan också bli aktuellt med ett föreläggande om att hålla hunden kopplad i framtiden, eller en åtalsanmälan, säger Karl Hallkvist, som vill uppmana alla besökare i naturen att säga ifrån om man ser personer som inte håller sina hundar kopplade, eller inte följer reglerna i ett naturreservat.

–        Naturen tillhör oss alla och jag tror att en vänlig uppmaning från en annan besökare har större effekt än när vi som myndighet kommer och säger något. Länsstyrelsen har heller inte möjlighet att vara överallt hela tiden, säger Karl Hallkvist.  

Källa: pressmeddelande Länsstyrelsen Skåne

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.