EMA varnar för hjälpmedlet NMP som finns i tex Frontline

EMA varnar för hjälpmedlet NMP i läkemedel till djur!

EMA:s veterinärmedicinska läkemedelskommitté, CVMP, vill minska riskerna från exponering för hjälpämnet N-metylpyrrolidon (NMP). Det gäller främst kvinnor som hanterar veterinärmedicinska läkemedel som innehåller NMP samt djur som får dessa läkemedel.

NMP finns i tex Frontline

NMP är ett hjälpämne som har visat sig orsaka fosterskador hos försöksdjur som exponeras för det under dräktighet. Därmed finns en risk att det även orsaka fosterskador om gravida kvinnor hanterar eller kommer i kontakt med NMP-innehållande läkemedel och hos avkommor till djur som får dessa läkemedel.

Mer än 1 100 veterinärmedicinska läkemedel som innehåller hjälpämnet NMP finns tillgängliga i EU under olika handelsnamn och i olika formuleringar, främst för användning till sällskapsdjur och stora husdjur. Läkemedlen finns som injektioner, lösningar för infusion, spot-on och pour-onprodukter, schampon, sprayer och koncentrat för orala lösningar som används i dricksvatten till djur eller lösningar för fiskbehandling.

Källa: EMA och Veterinärmagazinet

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.